Marleen Dijkdrent (links) samen met bibliotheekmedewerkers Anne Pauwels en Irene van der Plas, voor een aantal schilderijen van haar kunstproject Ontmoet Jouw Wilde Zelf! in de hoofdbibliotheek. | Foto: pr
Marleen Dijkdrent (links) samen met bibliotheekmedewerkers Anne Pauwels en Irene van der Plas, voor een aantal schilderijen van haar kunstproject Ontmoet Jouw Wilde Zelf! in de hoofdbibliotheek. | Foto: pr Foto: pr

Laatste expositie Marleen Dijkdrent in Hoofdbibliotheek

Kunstproject Ontmoet Jouw Wilde Zelf 

Ontmoet Jouw Wilde Zelf! is een kunstproject van Marleen Dijkdrent dat tot eind september tijdens openingsuren in de Hoofdbibliotheek is te bewonderen. Het thema van haar schilderijen is de verbinding met natuur. 


Voel jij wanneer het gaat stormen? Zijn mens en natuur beter in balans als intuïtie en ratio weer harmonisch gaan samenwerken? Wij leven in een wereld waarin ratio al eeuwenlang de boventoon voert. Regels, bezit en geld overheersen de samenleving. Maar wat doet volle maan met jou? Ontmoet Jouw Wilde Zelf roept veel vragen op.


Marleen Dijkdrent

Marleen is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Haar kunstproject is gestart in 2018 en wordt ondersteund door vele andere kunstenaars en creatieve ondernemers.

In de regio Zuid-Holland is de Katwijkse bekend om haar muurschilderingen. Naast het werken in opdracht neemt zij nu ook meer tijd voor het maken van vrij werk. Daaruit is onder andere kunstproject Ontmoet Jouw Wilde Zelf ontstaan. Een zoektocht naar verbinding met natuur die begon met het lezen van boeken en het maken van reizen. 

Natuur en inheemse volken hebben altijd haar interesse gehad. Een leven dichtbij natuur. Daaruit ontstond ook de verdieping in permacultuur: een manier van leven die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is, met de natuur als inspiratiebron. En voordat ze het wist was ze initiatiefnemer van Mini Voedselbos Katwijk.

Afscheidstentoonstelling

De expositie in de Bibliotheek Katwijk zal de laatste keer in Katwijk zijn. Het verlangen naar een plek waar natuur en creativiteit weer onderdeel mogen zijn van het leven brengt Marleen binnenkort naar Drenthe. In oktober verhuist zij met haar gezin naar 1-ste Exloermond. Een groene omgeving en een andere manier van leven, waar de kinderen zich op een natuurlijke manier kunnen ontwikkelen. 


Dijkdrent heeft de afgelopen jaren vele workshops voor kinderen maar ook voor volwassenen in de bibliotheek gegeven. Kleurrijke uurtjes waarbij boeken en de natuur vaak centraal stonden. 


Voor wie Marleen op afstand wil volgen? Kijk op www.in-kleur.nl



Een punt maken van nul 

De zomervakantie is voorbij en dat betekent dat het verkeer moet weten dat de scholen weer zijn begonnen. Dit jaar heeft wethouder Rien Nagtegaal de campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ afgetrapt met de leerlingen van basisschool De Dubbelburg in Valkenburg. 


“Onze scholen zijn weer begonnen” is in 1988 gestart om automobilisten aan te moedigen rekening te houden met kinderen en jongeren die na de zomervakantie weer naar school gaan. Iedereen heeft de grote spandoeken die jaarlijks boven de wegen worden opgehangen weleens gezien. Met het starten van een nieuw schooljaar zullen de kinderen en jongeren weer in groten getale de weg op gaan. Hiermee zal de drukte in de spits weer flink toenemen. Ook met onervaren fietsers. 

‘Vooral in de drie maanden na de zomervakantie raken meer kinderen betrokken bij een verkeersongeval', aldus wethouder Rien Nagtegaal. ‘Dat komt niet alleen door hun onervarenheid in het verkeer, maar ook doordat automobilisten niet meer gewend zijn aan alle schoolgaande kinderen. Daarom is deze campagne belangrijk.' Nieuw dit jaar is dat de hele maand september in het teken staat van een veilige schoolomgeving. In de gehele provincie Zuid-Holland zullen er in dit kader activiteiten plaats vinden. De doelgroep van deze themamaand zijn de weggebruikers in de schoolomgeving. De Maand van de Veilige Schoolomgeving maakt onderdeel uit van de aanpak Maak een punt van nul. 

Deze aanpak is een initiatief van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland. Verkeersveilig gedrag moet de norm worden in Zuid-Holland, zodat iedereen elke dag veilig thuis komt. Daarom roepen zij iedereen op een punt te maken van nul. De nul staat hierbij voor nul verkeersslachtoffers.

Afbeelding