Geluidsoverlast grootste ergernis bij burenruzies

Deze maand staat in het teken van het 25-jarig bestaan van buurtbemiddeling. Volgens een inschatting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werden in die tijd ruim 180.000 conflicten tussen buren gemeld bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Het lukt buurtbemiddelaars om in 7 van de 10 situaties buren te helpen naar een oplossing voor hun probleem. In Katwijk werd in 19 gevallen de hulp van buurtbemiddeling Kwadraad ingeroepen. Daarvan zijn 13 zaken met een positief resultaat opgelost.


‘We weten dat burenruzies veel invloed hebben op de leefbaarheid in wijken. Als je een conflict hebt met je buren, dan zit je thuis niet lekker meer op de bank. Soms verziekt een burenruzie zelfs je dagelijks leven of beïnvloedt het je werk. 3.500 getrainde bemiddelaars in heel Nederland zorgen dat buren samen een oplossing vinden voor hun conflict. Deze gratis dienstverlening in gemeenten zorgt er al 25 jaar voor dat buurtbewoners weer on ‘speaking terms’ komen’, vertelt Pam van Rooijen van buurtbemiddeling Kwadraad Leiden en omstreken.


De buurtbemiddeling van Kwadraad werd vorig jaar in Katwijk 19 keer ingeschakeld. Daarvan was er 1 ongeschikt voor bemiddeling en werden 13 zaken naar tevredenheid opgelost. Soms is het geven van informatie en advies voldoende, soms zijn intakegesprekken al voldoende en de meeste conflicten (38 procent) werden na bemiddeling opgelost. 


Geluidsoverlast is de grootste ergernis bij de ruzie tussen buren, landelijk en ook in Katwijk (8 zaken). In 6 gevallen ging het om een combinatie van verschillende zaken. In 1 geval zorgde de tuin voor ruzie en in andere gevallen vernieling en bejegening voor onvrede tussen de buren.


Complexe zaken

Bij de meeste burenruzies gaat het om bewoners die om wat voor reden dan ook niet meer met elkaar in gesprek zijn. De laatste jaren komt er meer sociale problematiek in de samenleving voor en dat zien de buurtbemiddelingsorganisaties terug in de aard van de conflicten. 


Van Rooijen: ‘Gemiddeld is een vijfde van de zaken tegenwoordig complex te noemen. Dan spelen bijvoorbeeld psychische problemen, een opstapeling van problemen of taalproblemen een rol. Geluidsoverlast is al 25 jaar de meest gemelde klacht, gevolgd door pesten/lastig vallen en ‘buitenproblemen’ zoals overhangende takken, de schutting, stankoverlast van barbecue of dieren.’



Zingen bij Rijnstreekkoor is bijzondere ervaring

Het Rijnstreekkoor is al ruim 50 jaar een niet weg te denken koor in Katwijk en Rijnsburg. Het koor heeft een geschiedenis in het brengen van een afwisselend repertoire. De laatste jaren met het zingen van moderne oratoria zoals Jerusalem Passion, Een Nieuw Begin, Het Nieuw Jeruzalem en Jozef. Dit alles afgewisseld met liederen uit de Engelse en Amerikaanse koortraditie. 


De concerten van het Rijnstreekkoor kenmerken zich door veelzijdigheid en afwisseling en mogen steeds rekenen op veel toehoorders. De thuishaven hierbij is de Rijnsburgse Immanuëlkerk.


Hier repeteert het koor en geeft in de regel ook haar concerten deze worden steeds begeleid door gerenommeerde musici en solisten. In 2019 werd opgetreden met Petra Berger. 


Dirigent Jan Verhoef is al vele jaren actief voor ´zijn´ Rijnstreekkoor. Elke maandagavond oefent het koor in de Immanuel Kerk in Rijnsburg. Ook toen het volgens de RIVM regels weer mogelijk was in aangepaste vorm met kleine ensembles of solistisch. In juli is het volledige koor, zo´n 85 leden, weer begonnen met repeteren. In de goed geventileerde kerk oefent het koor tussen 20.00 en 22.00 uur. Dat is ook nodig want op 5 november 2021 heeft het koor het eerste concert ´na corona afwezigheid´gepland. Het wordt een concert met highlights uit het oratorium ´Jozef´ (in 2017 in uitverkochte kerken uitgevoerd in Zierikzee en Noordwijk) en een aantal Engelstalige hymnen van onder andere Mary MacDonald en Marty Haugen.


Luisteren is mooi, maar zelf meezingen is natuurlijk nog mooier. Kom gerust op een maandagavond eens een repetitie bijwonen. Dat kan vanaf 13 september a.s. 20.00 uur. Misschien heeft u in het verleden deel uitgemaakt van een koor en wilt u weer lekker gaan zingen. Het kan bij het Rijnstreekkoor. Een kennismaking is geheel vrijblijvend en: de eerste twee maanden betaalt u geen contributie.


Voor meer informatie:

Nel Kraaijenoord (06 30167744) of 

nel.kraaijenoord@gmail.com

Zingen bij het Rijnstreekkoor blijft een bijzondere ervaring.



Presentatie bundel Beeldgedichten Ton Hetebrij

Dichter en verhalenverteller Ton Hetebrij uit Rijnsburg presenteert op woensdag 15 september om 19.30 uur zijn pas verschenen boek ‘Wie weet wie Wanda is’ in de Hoofdbibliotheek Katwijk. 


Een bundel met zogenaamde ‘beeldgedichten’, waarin Ton Hetebrij een dichterlijke ode brengt aan de beelden in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. 

Wie bij de presentatie wil zijn, waarbij poëzie en beeldende kunst samenkomen, kan een gratis toegangskaart regelen in de bibliotheekvestigingen of via

www.bibliotheekkatwijk.nl