Uitleg bij de kruiswegstaties in de RK-kerk op Open Monumentendag. | Foto: pr
Uitleg bij de kruiswegstaties in de RK-kerk op Open Monumentendag. | Foto: pr Foto: pr

Muzikale monumentendag in RK-kerk

De RK-kerk aan de Kerkstraat in Katwijk aan den Rijn kunt u komende zaterdag op Open Monumenten van 10.00 tot 17.00 uur met al uw zintuigen beleven onder het landelijke motto ‘Mijn monument is jouw monument’. Loop dus gerust binnen in de prachtige kerk uit 1911. Richard Hulmer en zijn collega’s zullen u graag op verzoek rondleiden en al uw vragen beantwoorden. 


Hulmer: ‘We vieren dit jaar ons parochiële 175-jarig jubileum. En we zijn er onwijs trots op dat een andere jubilaris, de Harmonie Katwijk met 125 jaar, van 10.00 tot 11.00 uur voorin onze kerk een muzikaal optreden in kleine samenstelling verzorgt. Een extra reden om langs te komen en deze Open Monumentendag bij ons muzikaal te beginnen.’


Heeft u de katholieke kerkklokken horen luiden, maar weet u niet waar de klepel hangt? Om 10.00 uur, 11.00 uur en om 12.00 uur verzorgen Piet Hagenaars en Martien van Steijn een klim naar boven naar de uurwerkzolder. Daar krijgt u alle uitleg over het uurwerk en… kunt u misschien ook zelf de klepel zien hangen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden.


Orgeldag

Niek van der Meij bespeelt in het kader van de Nationale Orgeldag van 14.00 tot 15.00 uur het Reil-orgel voorin de kerk. Dit kwam enige jaren geleden in de kerk vanuit De Moeder Gods uit de Voorschotense parochiekern van de parochie H. Augustinus. Van 15.00 – 16.00 uur bespeelt hij het Pels-orgel, van de bekende orgelbouwers uit Alkmaar, dat in 1923 achterin de kerk is geplaatst. Neem de trap gerust naar boven om te kijken en Niek alle vragen te stellen. En misschien mag u zelf ook even uw talenten als organist(e) laten horen aan alle bezoekers.


Van 10.00 tot 17.00 uur kunt u natuurlijk op eigen gelegenheid de kerk bezoeken, in een kleine negen maanden gebouwd, maar u kan ook op verzoek rondgeleid worden door Richard Hulmer of één van de andere gidsen. Als de orgels zwijgen is er in de kerk, passender kan het niet worden gemaakt, Gregoriaanse muziek te beluisteren.



Afsluiting Monumentendag in Nieuwe Kerk

Orgelconcert Henk Perdok en Anton Sip

Orgelconcerten kwamen na lange tijd weer op gang dit jaar. De reden is bekend. Katwijk ontsprong die dans helaas ook niet. Toch gaan de deuren open van de Nieuwe Kerk voor het traditionele populaire orgelconcert als afsluiting van Monumentendag in de Katwijkse Nieuwe Kerk op zaterdag 11 september, aanvang 16.00 uur. 


Net als voorgaande jaren verzorgen organisten uit Katwijk het programma. Dit jaar zijn dat Henk Perdok en Anton Sip. Perdok is organist in het Maranathacentrum te Katwijk. Daar begeleidt hij de zondagse diensten aan het Knipscheer-orgel.


Hij opent met de serene Finale uit de zesde Sonate van Mendelssohn. Vervolgens speelt hij twee liedbewerkingen over ‘Meester, men zoekt U wijd en zijd'(Bert Kruis) en ‘Dankt, dankt nu allen God' (Jan Mulder). Perdok sluit af met een improvisatie over het lied ‘Liefde was het, onuitputt'lijk'.


Smeekbede

Sip is verbonden als organist aan de Oude Kerk te Katwijk. Hij opent met Bachs intieme smeekbede ‘Erbarme dich mein, o Herre Gott’. Daarna volgt wellicht de meest bekende psalmbewerking (Ps 25, W.H. Zwart) van de voormalige titularis van de Bovenkerk in Kampen. 

Sip sluit af met een tweeluik aan improvisaties. Allereest laat hij zich inspireren door de zee waarin de schepping zal bruisen en bulderen om uiteindelijk in stilte te eindigen met het lied ‘Rust, mijn ziel, Uw God is Koning’. De tweede improvisatiedeel zal in ieder geval eindigen met Psalm 108, geïnspireerd op de eerste twee berijmde coupletten (1773).


Om het concert in goede orde te laten verlopen volgens de richtlijnen van het RIVM moet u rekening houden met de volgende zaken:

- Toegang en programmablad zijn gratis

- Parkeren kerkplein gratis

- Deur open om 15.30 uur

- Deur gaat om 16.00 uur dicht: dus geen inloop tussendoor

- Graag tijdens het concert blijven zitten tot einde

- Bezoekers krijgen een plaats toegewezen door de organisatie

- Heeft u gezondheidsklachten: blijf thuis!

- Er is een korte pauze tussen de twee spelers, omdat registers en klavieren gereinigd moeten worden.

- Houd na afloop van het concert afstand (1,5 meter) en neem de tijd de kerk te verlaten. U volgt de aanwijzingen van de vrijwilligers.


Zie ook www.sonk.nl

Henk Perdok en Anton Sip bij het orgel van de Nieuwe Kerk. | Foto: pr