Wethouder Corien van Starkenburg opent de You Academy samen met de leerlingen. | Foto: pr
Wethouder Corien van Starkenburg opent de You Academy samen met de leerlingen. | Foto: pr Foto: pr

Unieke onderwijsvorm You Academy in Katwijk geopend

Vorige week donderdag is de You Academy feestelijk geopend door de nieuwe leerlingen in samenwerking met wethouder Corien van Starkenburg en Kim van der Poel, beleidsregisseur onderwijs. You Academy is een nieuwe onderwijsvorm voor leerlingen tussen de tien en veertien jaar en is uniek in de regio. 


Op de You Academy krijgen leerlingen een alternatief onderwijsaanbod wat niet gekoppeld is aan leeftijden, klassen, vakken en vaste lokalen maar aan thema’s en gevarieerde leeromgevingen. 


‘Want leren kun je op veel manieren, niet alleen in een lokaal. Ideaal voor flexibele, nieuwsgierige en creatieve kinderen, die altijd iets willen ontdekken’, vertelt Eline Mens, adjunct-directeur brugklassen op Pieter Groen en coördinator You Academy. 

Eigen niveau

Deze andere vorm van onderwijs moet de overgang tussen de basisschool en het voortgezet onderwijs vloeiender maken, zodat deze leerlingen zich echt op hun eigen niveau kunnen ontwikkelen, in interactie met elkaar.

‘Sommige leerlingen kunnen we in het bestaande systeem nu niet goed genoeg bedienen’, legt Eline Mens uit. ‘Het gaat ons vooral om leerlingen met een theoretische leerroute, die eerder toe zijn aan de middelbare school of juist wat meer tijd nodig hebben om zich verder te ontwikkelen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze onderwijsvorm precies is wat sommige jonge tieners nodig hebben.’ 


Pioniers

Wethouder Corien van Starkenburg vult hierop aan ‘De kinderen en medewerkers van You Academy zijn pioniers. Ik weet zeker dat zij met hun onderzoekende houding een heel bijzonder schooljaar tegemoet gaan en mooie stappen zetten voor hun eigen toekomst.’

Maandag 30 augustus zijn de allereerste leerlingen gestart op de You Academy bij de locatie Pieter Groen van het Andreascollege aan de Helmbergweg in Rijnsoever. 


De eerste schooldagen stonden in het teken van de opening. De leerlingen hadden een escapespel bedacht met verschillende uitdagende spellen.


Tijdens de opening hebben de wethouder en de beleidsregisseur tegen elkaar gestreden om de You Academy officieel te mogen openen. Kim van der Poel heeft gewonnen, maar heeft het de wethouder gegund om samen met de leerlingen het feestelijk gekleurde lint door te knippen, waarna iedereen een kijkje kon nemen in de school.




HVK: wijk ‘de Noord’                        onveilig voor kinderen

Ingezonden n HVK


Wijk ‘De Noord’ is circa 3 à 4 jaar geleden opnieuw ingericht. Daarbij heeft er burgerparticipatie plaatsgevonden. Veel mensen hebben hun wensen aangegeven. Achteraf zijn er aanpassingen gedaan op bijvoorbeeld de rijrichting. Door deze aanpassingen is de verkeersdruk in sommige straten toegenomen en is het voor auto's mogelijk om met hoge snelheid door de straten te rijden.


De gemeente heeft de afgelopen jaren verschillende metingen gedaan. De conclusie is dat de meeste automobilisten zich aan de snelheid houden. Toch zijn er enorm veel excessen waarbij auto's met snelheden van meer dan 50 km/uur door de wijk rijden. Het college van burgemeester en wethouders laat weten dat dit geen reden is om opnieuw naar de wijk te kijken. 

Het gaat Hart voor Katwijk (HVK) niet om de bestuurders die normaal rijden, maar om de excessen van bestuurders die veel te hard rijden in straten, woonerven, waar met regelmaat kinderen spelen.



Buurtbewoners hebben nu zelf verkeersborden in elkaar geknutseld en opgehangen


HVK kreeg signalen van bewoners dat dit nog steeds voor onveilige situaties zorgt en heeft een online petitie gestart. Hier kwamen al snel reacties op binnen. Een aantal bewoners geeft aan dat door de aangepaste rijrichtingen er veel extra bewegingen zijn in een aantal straten. Zo blijken buurtbewoners via een gehele tour door de wijk pas bij de juiste straat te kunnen komen. Dit zorgt voor frustraties waardoor het gaspedaal extra wordt ingedrukt.


Door deze petitie willen we inzichtelijk krijgen wat de ervaringen en constateringen zijn van de bewoners. Een aantal heeft de fractie van HVK al een mail gezonden met eventuele oplossingen.


Buurtbewoners hebben nu zelf verkeersborden in elkaar geknutseld en opgehangen. Dit moet toch niet de bedoeling zijn?

De bewoners van de wijk zullen aankomende dagen een brief ontvangen met een link waarop ze de petitie kunnen invullen. Voor de transparantie is het aantal stemmen publiekelijk in te zien, maar de gegevens zijn daarbij afgeschermd. 


HVK hoopt volgende maand de resultaten van de petitie, alsmede de ingebrachte oplossingen te kunnen aanbieden aan de wethouder.