De Smitstraat in Rijnsburg. | Foto: pr
De Smitstraat in Rijnsburg. | Foto: pr Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

Bloemen

Kleine Kees uit de Smidstraat in Rijnsburg wilde bloemenkweker worden, net als zijn vader en zijn grootvader. Al van jongs af aan ging Kees mee naar de veiling en was hij te vinden op het land achter de Kloosterschuur. Geen werk was hem te veel, of het nou op het land was, op de veiling, in het bedrijf van zijn vader of in de verkoop, alles vond hij machtig interessant. Vroeg de meester op school wat Kees wilde worden, dan luidde steevast het antwoord: bloemenboer.

Maar de huisarts, die een stukje verderop woonde, zag iets anders in de jongen. ‘Hij heeft een goed stel hersens en hij kan goed leren, heb ik gehoord,’ zei hij. ‘Je moet hem naar de hbs sturen. En misschien kan hij zelfs naar het gymnasium. Dan wordt hij dokter of notaris.’

Maar Kees’ vader schudde het hoofd. ‘Die jongen wil zijn vader opvolgen in de bloemen. En dat is een mooi vak. Hij ken d’r een dik belegde boterham mee verdienen, dokter. En nog wel meer.’

Zo gebeurde het. Kees ging na het zevende leerjaar aan de gang in het bedrijf van zijn vader en werkte zich op tot hij het inmiddels sterk uitgebreide bedrijf overnam en beslist niet onbemiddeld even buiten het dorp een villa betrok waar hij in zijn BMW elke dag weer naar toe reed.

Kees kreeg zelf kinderen, onder wie één zoon, voor wie de toekomst al voorbestemd was. ‘Later erf jij het bedrijf,’ zei hij. ‘Je bedje is gespreid.’

Maar de zoon schudde het hoofd. ‘Mij niet gezien,’ zei hij. ‘Wat mot ik met die stomme bloemen! Ik wil naar het gymnasium.’

En zo kwam het dat Kees enige tijd later met zijn BMW geparkeerd stond voor het grote gebouw aan Hoge Rijndijk in Leiden met het bordje ‘Stedelijk Gymnasium’. Even dacht hij terug aan de huisarts die hem ook zo graag op die school had zien zitten. En nu bracht hij zijn eigen zoon er naartoe. Het leven liep zoals het liep, en niet anders.


Informatieve sessie over Evaluatie herinrichting centrum Katwijk aan Zee

Op donderdag 16 september is er tussen 20.15 en 21.00 uur in het gemeentehuis een informatieve sessie over Evaluatie herinrichting centrum Katwijk aan Zee.

De herinrichting van het centrum van Katwijk aan Zee in 2018 is op een aantal punten geëvalueerd waaronder het fietsen en fietsparkeren, het effect van de parkeergarage op de Boulevard en de parkeersituatie in en rond het winkelgebied. Uit de evaluatie zijn 19 aanbevelingen gekomen. Meepraten 

De gemeenteraad wil graag weten hoe de Katwijkse samenleving denkt over de Evaluatie herinrichting centrum van Katwijk aan Zee en nodigt daarom inwoners en betrokkenen uit om hierover mee te praten. Zij kunnen tijdens de vergadering meepraten en hun kennis delen of hun opvattingen kenbaar maken. De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt. 

Naar verwachting volgt het politieke debat op 23 september en neemt de gemeenteraad op 7 oktober een besluit. Spreekrecht Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is verplicht, uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint. Na aanmelding volgt uitleg over het spreekrecht. 

Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302. De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl. 

RTV Katwijk zendt deze vergadering ook uit.