Crowdfunding voor fietstaxi Bas Guijt

Zus Amy Guijt is vorige week op gofundme.com met crowdfunding begonnen om voor haar broer Bas een fietstaxi te kopen. Bas (24) kreeg op zijn elfde ernstige epilepsie.


‘Na twee zware hersenoperaties, implantatie van nervus vagus stimulator en bergen aan pillen is het resultaat nul, of eigenlijk min 10. Door de operaties en dagelijks tientallen epileptische aanvallen heeft hij niet-aangeboren hersenletsel en is hij van sportklas VWO afgezakt naar volledig afhankelijk thuis. Doordat er zelfs geen passende dagbesteding meer voor Bas te vinden is, is zijn wereld erg klein geworden’, schrijft Amy op de pagina.


In het bakkie

Zelfstandig er op uit gaan is voor Bas niet mogelijk. Inspanning wekt nóg meer aanvallen op. 

‘Nu kwam ik onlangs een elektrische fietstaxi tegen, zeg maar de bakfiets voor volwassenen. Het zou fantastisch zijn om samen met Bas in het ‘bakkie’ rond te kunnen rijden en zijn wereld weer ietsjes groter te maken.’


De kosten voor zo'n speciale elektrische fiets zijn ongeveer 8.500 euro. Door zijn hoge zorgkosten als chronisch zieke en omdat Bas geen inkomsten uit werk heeft vanwege zijn hersenletsel, is er geen ruimte om die fiets zelfstandig aan te schaffen. 

Dus begon zus crowdfunding voor die bakfiets. Haar initiatief heeft inmiddels honderden donaties opgeleverd via de site en via Tikkie, samen goed voor ruim 7.000 euro (stand afgelopen dinsdagmorgen).

Slagerij Owel gaat vanaf komende maandag twee weken lang de ‘Bas Burger’ verkopen, waarvan de opbrengst gaat naar dit goede doel. 


U kunt natuurlijk zo’n burger (of meerdere) kopen, u kunt ook doneren via gofundme.com > help-bas-weer-leven.



In bijna 25 jaar

Grootste toename van huishoudelijk afval 

In 2020 werd 9,1 miljard kilogram huishoudelijk afval ingezameld, 521 kilogram per inwoner. Dit was een jaar eerder nog iets minder dan 8,5 miljard kilogram (492 kilogram per inwoner). Hiermee is deze afvalberg met 6,8 procent gegroeid, de grootste toename sinds 1997. Het huishoudelijk restafval en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zijn het sterkst toegenomen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de afvalinzameling door gemeenten.


Huishoudelijk afval wordt op twee manieren ingezameld. Het grootste gedeelte van het afval wordt huis-aan-huis opgehaald met de vuilniswagen (‘haalmethode’). 

Naast het ophalen bij mensen thuis, wordt afval ook ingeleverd bij de milieustraat of in speciale bakken verzameld, zoals glasbakken (‘brengmethode’).

In het coronajaar 2020 is er zowel via de haalmethode als de brengmethode meer afval ingezameld. In 2019 werd via de haalmethode 5,4 miljard kilogram opgehaald. Die hoeveelheid steeg in 2020 naar 5,7 miljard kilogram. Dit betreft vooral huishoudelijk restafval en GFT-afval. 

De ingezamelde hoeveelheid via de brengmethode nam toe van 3,1 miljard kilogram (2019) naar 3,4 miljard kilogram (2020). Hier gaat het voornamelijk over glas, hout, puin en grof tuinafval.


Meer GFT-afval 

In totaal werd er in 2020 per inwoner 29 kilogram meer afval ingezameld dan in 2019. De grootste toename zit bij het huishoudelijk restafval. Per inwoner is er 7 kilogram meer fijn huishoudelijk restafval ingezameld en 3 kilogram grof huishoudelijk restafval. 

Daarnaast gooide de Nederlander ook 6 kilogram meer GFT-afval weg. Doordat mensen er weinig op uit konden gaan, hebben veel Nederlanders zich in het voorjaar beziggehouden met werkzaamheden in en om het huis, zoals tuinieren. Hierbij zijn veel bladeren en kleine takken vrijgekomen, die als fijn tuinafval in de GFT-bak terecht zijn gekomen. 

Ook de sluiting van de horeca heeft bijgedragen aan meer GFT-afval. Omdat uit eten gaan onmogelijk was, kwamen de etensresten die normaal in restaurants werden weggegooid nu thuis in het huishoudelijk afval terecht. 


Meer naar milieustraat

De werkzaamheden in en om huis hadden ook gevolgen voor het afval in de milieustraat. Per inwoner werd er ongeveer 1 kilogram meer schone grond en grof tuinafval ingeleverd. Dit afval is vooral afkomstig uit tuinen. 

Ook afval van verbouwen en klussen nam toe in 2020. Per inwoner is er ongeveer 3 kilogram meer schoon puin en houtafval naar de milieustraat gebracht dan in 2019.



Steekincident in flatwoning

In een flatwoning aan de Talmastraat in de Hoornes in Katwijk heeft afgelopen maandagmiddag rond 14.50 uur een steekincident plaatsgevonden.


Het slachtoffer werd in de woning door het ambulancepersoneel gecontroleerd op verwondingen, maar hoefde niet overgebracht te worden naar het ziekenhuis. Een persoon werd door de politie aangehouden en bewijsmateriaal werd meegenomen.

Agenten hebben ook in de bosjes onder de balkons gezocht naar iets.
Over de toedracht van het steekincident was nog niets bekend.