Wethouder Jacco Knape en raadslid Irene van der Plas vervangen het informatiebord bij De Vuurbaak. | Foto: pr
Wethouder Jacco Knape en raadslid Irene van der Plas vervangen het informatiebord bij De Vuurbaak. | Foto: pr Foto: pr

Nieuwe ANWB-informatieborden

Op verschillende monumentale gebouwen in Katwijk zijn nieuwe ANWB-informatieborden geplaatst ter vervanging van een aantal oude, verweerde borden. De borden geven informatie over de geschiedenis en bijzonderheden van de monumenten.


Op dit moment zijn de ANWB-informatieborden bij de Vuurbaak, de Nieuwe Kerk, de Grote of Laurentiuskerk, de Koningshof en de Dorpskerk vervangen. Deze ANWB-borden waren zodanig verweerd dat ze niet meer goed leesbaar waren. 


Vanuit de gemeenteraad heeft Irene van der Plas–de Groot (CDA) zich hiervoor ingezet met als doel het Katwijkse erfgoed beleefbaar te maken en de bijzondere geschiedenis van monumenten door te geven. 



'Erfgoed beter zichtbaar maken'


Wethouder Jacco Knape: ‘De nieuwe bordjes hebben waar nodig nieuwe teksten gekregen en hebben een nieuw uiterlijk. Het plan is om volgend jaar de rest van de informatieborden te vervangen. 

Ook gaan we kijken of het aantal informatieborden verder uitgebreid kan worden. 

Op die manier wordt het erfgoed dat onze gemeente rijk is beter zichtbaar.’

De ANWB is momenteel bezig met een landelijke inventarisatie van ANWB-informatieborden. 


In het verleden is nooit geregistreerd waar de informatieborden allemaal geplaatst zijn. 


Ook voor Katwijk is er geen compleet overzicht met waar informatieborden geplaatst zijn en in welke staat ze zijn. De borden bevinden zich meestal op monumentale of bijzondere gebouwen en landschappen door heel Nederland. 


Meehelpen

Wilt u meehelpen met het in kaart brengen van de ANWB-informatieborden via de gratis app ‘ANWB Bord in Beeld’? Download dan de app.



Aanhouding na dreigende situatie

Een deel van het centrum van Rijnsburg is vorige week donderdagmiddag afgezet geweest vanwege een dreigende situatie.


Rondom de Korte Vaart stonden politieauto’s en agenten in kogelwerende vesten. De politie had de straat afgesloten. Elders in Rijnsburg stonden agenten op wacht. Ook een politiehelikopter heeft een tijdje boven het dorp gehangen.

Volgens een woordvoerder van de politie zou iemand een dreiging hebben geuit met een vuurwapen. Het is onduidelijk of die melding recent is.


De politie heeft rond 14.35 iemand aangehouden. Kort daarop zijn de afzettingen opgeheven.