Noordzee Zomer Festival voor 99 procent zeker

Festival gaat door, tenzij iemand zegt dat het niet mag

Het zijn bijzondere tijden. Dat geldt ook voor organisatoren van bijvoorbeeld festivals. De organisatie van het Noordzee Zomer Festival (NZF) kan daarover meepraten. Er was begin deze week, anderhalve week voor het begin van het meerdaagse festival op het strandplein in Katwijk, formeel nog steeds geen goedgekeurde vergunning. ‘Maar formeel is er ook nog geen stop op gegeven’, licht NZF-woordvoerder Marco den Engelsman toe.

In normale tijden zou de vergunning allang moeten zijn afgegeven, maar het zijn geen normale tijden, ook niet als om vergunningen gaat. ‘We hebben constant mailcontact daarover met de gemeente. Afgelopen weekend nog. Die vergunning is inmiddels al zeven keer gewijzigd’, schetst Den Engelsman de bijzondere gang van zaken. ‘We mogen het festival organiseren, dat is inmiddels wel duidelijk, maar we zijn de vergunning op dit moment steeds verder aan het fijnslijpen. Daarbij gaat het dan over bijvoorbeeld looproutes en ventileren. Het is voor 99 procent rond en we gaan er van uit dat het met die ene procent ook wel goedkomt.’ De afgelasting van meerdaagse festivals door de overheid afgelopen maandag geldt niet voor het NZF. 'Dat zijn festivals mét overnachting. Dat geldt niet voor ons.'

‘We hebben in de afgelopen weken wel momenten gehad, waarbij we dachten: moeten we het wél of niet laten doorgaan. Dat punt zijn we inmiddels gepasseerd. Het gaat door, tenzij iemand tegen ons zegt dat het niet door mag gaan.’ Dat is dan iemand van de gemeente of veiligheidsregio.

Eerder kondigde de organisatie aan dat de muziekavonden op vrijdag- en zaterdagavond, zitconcerten worden. De bezoekers worden vooraf gecheckt of ze gevaccineerd of negatief getest zijn. ‘We zetten lange tafels neer, haaks op het podium. Dat doet denken aan Duitse bierfeesten, maar dan zonder Duits bier. De bezoekers aan de avonden zitten dus tegenover elkaar aan tafel.' Volgens Den Engelsman is dat niet per se minder gezellig. Sterker nog, de organisatie overweegt deze opstelling in de toekomst vaker te gebruiken. Bij de dagprogramma's geldt de 1,5 meter-maatregel.

Deze week kondigen posters het NZF op straat aan en begin volgende week wordt de tent opgebouwd. Volgende week donderdagavond is de kick off voor genodigden, sponsors en Vrienden van het NZF.