Katwijkse mantelzorgers besparen gemeente meer dan 100 miljoen

Meer dan honderd miljoen besparen Katwijkse mantelzorgers de gemeenschap. Dat heeft onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van MantelzorgNL berekend. In Katwijk zijn zo’n 19 duizend mantelzorgers actief. Dat zijn mensen die hulp bieden aan een hulpbehoevende uit hun directe sociale omgeving. 

 

Die ongeveer 19 duizend mantelzorgers besteden zo’n 6 miljoen uur per jaar (gemiddeld zo’n zes uur per week) aan die zorgtaken. Als dat gedaan zou moeten worden door professionals, dan zou dat tussen de 122 en 168 miljoen kosten.

 

Ondersteuning

Asli Filiz van Welzijnskwartier Mantelzorgondersteuning bevestigt het berekende aantal mantelzorgers in Katwijk. ‘Ik ben niet verbaasd over dat aantal.’ 

Bij hen staan zo’n 1.500 mantelzorgers ingeschreven, die op een of andere manier behoefte hebben aan een vorm van ondersteuning. Zo worden er cursussen aangeboden, trainingen voor mensen die werk en mantelzorg combineren, begeleiding aan jonge mantelzorgers en zo meer. 

 

Overbelast

‘Heel veel mensen hebben of zeggen geen behoefte te hebben aan ondersteuning’, aldus Filiz. Toch geeft 9,1 procent, bijna 1 op de 10, van de mantelzorgers aan overbelast te zijn. Dat zijn in Katwijk zo’n 1.700 mantelzorgers. 


Overbelasting verhoogt de kans op uitval van de mantelzorger. Met de vergrijzing van de bevolking en de tekorten aan zorgpersoneel neemt de druk op de mantelzorger alleen maar toe. Voor mantelzorger zelf, maar ook voor zorgvragers, omdat zij anders bijvoorbeeld tegen hun wens en die van de mantelzorger opgenomen moeten worden. Ook komt het voor dat in een situatie van overbelaste mantelzorg de zorg kan ontsporen.

 

Voordat het zover komt, kunnen mantelzorgers beter aankloppen bij Welzijnskwartier Mantelzorgondersteuning: 071 403 33 23 en welzijnskwartier.nl/themas/mantelzorg