Toch twaalf uur

Ingezonden n

De beste stuurlui staan aan wal. Ze zijn alleen zo lastig te vinden. Of het nu gaat om het aanpassen van de infrastructuur of het behalen van klimaatdoelstellingen. De bestuurders hebben grote moeite doelen te halen. Het maken van de juiste keuzes is ook niet zo eenvoudig. Aan elke maatregel kleven immers voor- en nadelen.


Allereerst een niet geheel willekeurig voorbeeld. De ondeugdelijke situatie van de Brouwerstraat gaat weer eens ‘fundamenteel’ veranderen. Het dilemma aldaar is te veel verkeer door een te krappe straat. 

De wanprestaties uit het verleden staan in Katwijk niet garant voor de toekomst. De gemeenteraad is er terecht niet gerust op. Die vindt het monitoren van de nieuwe situatie straks van groot belang. Daarmee stel je overigens een situatie vast, maar los je geen problemen op. 

Gewoon uithuilen en opnieuw beginnen als de resultaten weer tegenvallen. Het benoemen van de voordelen van een plan is meestal een peulenschil. De praktijk leert ons dat het voorzien van de negatieve consequenties een stuk lastiger is. 


Budgetteren

En dan de nutsvoorzieningen. Hygiënisch betrouwbaar drinkwater is een eerste levensbehoefte en is in Nederland voor iedereen beschikbaar en spot goedkoop. De verspilling is dan ook enorm. Energie is een basisvoorziening. Dat moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. Maar dan wel voor de juiste doelen, zoals het verwarmen van de woning en het bereiden van voedsel. 

Eén op de twaalf huishoudens konden in 2019 de energierekening niet betalen. Dat is dubieus. 

Uit de cijfers van het CBS van 2020 blijkt namelijk dat bij elk gezin globaal één auto voor de deur staat. Een luxeartikel! Het autopark groeit sneller dan de bevolking. Geld uitgeven is dus vooral een kwestie van de juiste keuzes maken. Dat heet budgetteren.


Stijgende temperatuur

Tot slot het klimaat. De recentelijke tsunami’s in Limburg, onze buurlanden en China zijn een schrijnend voorbeeld dat het inmiddels twaalf uur is. Ik zat er dus een minuutje naast de vorige keer. 

Bij dat natuurgeweld zijn helaas mensenlevens te betreuren. De materiele schade is haast niet te overzien. Deze zondvloed staat haaks op het verbond waar de regenboog symbool voor staat. Ik prefereer logica boven spiritualiteit. Het komt natuurlijk niet vanzelf goed met het milieu, zoals bepaalde mensen suggereren. Dat is een gevaarlijk gedachtegoed. 

We zijn zelf verantwoordelijk voor onze daden. Zolang de temperatuur op aarde stijgt, is voorzichtigheid geboden en weloverwogen handelen een bittere noodzaak.


Bert van Altena


Auto verwoest

Een auto is in de nacht van zondag naar maandag verwoest door brand in Valkenburg. Rond half twee werd de brandweer opgeroepen om naar de Kromme Weidesingel te rijden.

Daar troffen de brandweerlieden een in brand staande auto aan. De brandweer heeft met schuim het vuur onder controle gekregen. De auto moet als verloren worden beschouwd.