Afbeelding
Foto: pr

Zwemmen in zeevonk: gevaarlijk of niet?

Tijdens zwoele zomeravonden is er grote kans op zeevonk waardoor in water een lichtgevende blauwe gloed is te zien. Kun je zwemmen als er sprake is van zeevonk?


Zeevonk is een soort alg en behoort tot de pantserwieren, een groep eencellige organismen waarvan niet bekend is of het nu planten of dieren zijn. 

Om het water op te laten lichten, moet er veel zeevonk aanwezig zijn. Ideale omstandigheden hiervoor zijn warmte, zon en weinig wind, zodat er weinig beweging in het water zit. 

Wanneer er genoeg zeevonk samen is, ontstaat er door bewegend water een chemische reactie. Hierbij komt blauw licht vrij. Zo kan zeevonk bijvoorbeeld oplichten door de golfslag, of wanneer je stappen zet in het ondiepe water. 

Bij daglicht kan zeevonk een oranjerode kleur hebben.


Goed afspoelen

Zeevonk kan veel ammonium bevatten. Hoge concentraties ammonium kunnen schadelijk zijn voor vissen en andere zeedieren. 

Voor de mens is zwemmen in water met zeevonk niet gevaarlijk. 

Soms kan er na het zwemmen huidirritatie ontstaan. Het is daarom aan te raden om na het zwemmen altijd goed af te spoelen door te douchen of onder te dompelen in zoet water.


Bron: Ecomare Texel 



Niet springen vanaf een brug

Politie Katwijk plaatste vorige week onderstaande poster op FB met de volgende waarschuwing.


‘Zwemmen in de Rijn of springen vanaf een brug? Niet doen! Van een brug af springen lijkt niet gevaarlijk, maar er kunnen genoeg ongelukken gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan scherpe objecten in het water of aan een boot die je niet hebt gezien. Daarnaast is het levensgevaarlijk om te zwemmen in de Rijn waar boten varen. De boten kunnen namelijk zorgen voor een stroming, draaikolk of gevaarlijke vaargeulen. Pas dus op en houd je aan de regels!’