Afbeelding
Foto: pr

Gevaren van de zee:

Pas op voor muien

Drie rijen zandbanken. Dit is een natuurlijke bescherming van de kust. Loodrecht op de kust liggen openingen tussen zandbanken, dit noemen we muien. Doordat het water gemakkelijker door deze openingen kan stromen dan over de zandbanken, kan in een mui een zeer gevaarlijke en sterke stroming ontstaan.


Vooral als het laagwater wordt, kunnen de muien heel gevaarlijk worden. Het water uit de zwinnen, dat zijn de diepere gedeeltes tussen de banken die evenwijdig aan het strand liggen, zal door de muien wegstromen. Hierdoor ontstaat er een sterke stroming zee in. 


Met de stroom mee

Het is vaak onmogelijk en heel erg vermoeiend om tegen deze stroming in te zwemmen. 

Wie in een gevaarlijk mui stroom terecht komt, kan zich het best door de stroom mee laten nemen. 

Dieper in zee wordt de stroming minder sterk. Door dan schuin naar de kant te zwemmen kan je weer veilig op het strand komen. 


Na springvloed zijn de mui stromen het gevaarlijkst!

Ook hoge golven kunnen muien veroorzaken. De hoge golven slaan over de banken heen en hierdoor komt er te veel water in de zwin. Het te veel aan water zal door de muien naar zee terugstromen. Er ontstaat dan een sterke stroming zee in. Het belangrijkste om te onthouden is: raak niet in paniek!


Hoe is een mui te herkennen?

De golven slaan om op de zandbanken. Je ziet daar veel schuim. Omdat een mui een dieper gedeelte is tussen twee banken, slaan de golven daar niet om maar pas op het strand. 

Bij gevaarlijke mui stromen worden door de reddingsbrigade waarschuwingsborden geplaatst.


Bron: KRB Katwijk



EHBO in de zomer – nare planten

Zomer. Zon, zee en strand. Ongedwongen vakantie vieren, hoewel dat met de coronaperikelen nog best lastig kan zijn. Maar er zijn nog meer zaken waar je alert op moet zijn om van een fijne zomer te kunnen genieten. Denk daarbij aan beten van beestjes, ongemakken tijdens het reizen, te veel zon en vervelende planten.


In de zomer spelen kinderen graag en veel buiten. Maar helaas treffen ze tijdens het ravotten in de bosjes weleens een nare plant, die de huid kan aantasten. Zoals de berenklauw.

Berenklauw is een plant die in de laatste jaren is uitgegroeid tot een heuse plaag. En dan in het bijzonder de reuzenberenklauw. Deze plant kan wel tot 5 meter hoog worden en heeft in de zomerperiode grote witte bloemschermen. Je vind het veel langs fietspaden, langs snelwegen en slecht onderhouden bossen en parken.

Het probleem met deze plant is dat hij bij aanraking niet direct een reactie geeft, maar pas na ongeveer 24 uur. Je hebt dus niet altijd door dat je in contact bent gekomen met deze plant. Het sap van de plant veroorzaakt rode, jeukende plekken en kan zelfs overgaan tot blaarvorming, met name als de plekken zonlicht krijgen. 

Als je merkt dat je met een reuzenberenklauw in aanraking bent geweest is het belangrijk om zo snel mogelijk te plek goed af te spoelen en een week lang de zon zo veel mogelijk te vermijden. Als er huidletsel te zien is, kan je het beste contact met de huisarts opnemen.


Een brandnetel is ook zo’n plant waar je behoorlijke hinder van kan hebben. Al is deze plant gelukkig wel een stuk onschuldiger dan de reuzenberenklauw. 

Zodra je met een brandnetel in aanraking komt, voel je het direct branden of prikken. De huid kan rood en gezwollen raken en juist in contact met water het pijnlijke gevoel verergeren. 

In de meeste gevallen trekt dit gevoel binnen een uur vanzelf weg. Wil je daar niet op wachten, dan kan je de plek insmeren met een menthol houdende zalf, Calendula zalf of Aloë Vera gel.


Bron: Over OpstapmetLisa

De witte bloemen van de reuzenberenklauw. De plant is onder meer te vinden langs fietspaden. | Foto: pr