Insectenbeet. | Foto: pr
Insectenbeet. | Foto: pr Foto: pr

Zin in de zomer!


De zomer is begonnen. Of je nu thuis blijft, moet werken, naar het strand of naar het buitenland op vakantie gaat: de kans bestaat dat je last krijgt van wat gezondheidsongemakken.

Maar eerst even wat extra informatie over corona en reizen: je kunt op vakantie naar landen met een groen of geel reisadvies. Vanaf 1 juli kan je binnen de EU reizen met de CoronaCheck. 

Als je een negatieve testuitslag nodig hebt kan je gratis testen in de maanden juli en augustus. Controleer de checklist Inreizen Nederland voordat je terug naar Nederland reist en hou je aan de voorzorgsmaatregelen.

Sommige mensen hebben last van reisziekte, dit kan wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte zijn. Je kunt dan last hebben van gapen, misselijkheid, overgeven, duizeligheid, zweten en hoofdpijn. Het helpt om voor de reis een kleine maaltijd te eten en geen alcohol te drinken. Kijk naar een vast punt in de verte tijdens de reis, zorg voor frisse lucht en probeer een dutje te doen. Wat je beter niet kunt doen is lezen, gamen of op een beeldscherm kijken.

Bescherm je huid tegen zonverbranding. Je huid kan verbranden als er te veel zonlicht op komt. Hoe snel je verbrandt, hangt af van je huidtype. Ga meteen uit de zon als je merkt dat je huid verbrandt. Mocht het toch mis gaan, koel dan de huid met natte doeken, dat helpt tegen de pijn. Blijf in ieder geval drie dagen uit de zon om uw huid beter te laten worden.

Insectenbeet

Insectenbeten, je kunt het niet voorkomen en ze kunnen helaas veel last geven van jeuk en pijn (zie foto). Een koude, natte doek helpt ook hier weer tegen die klachten. Bij zwelling na een steek van een wesp, steekvlieg of bij helpt ijs of een coldpack.

 

Neem contact op met een arts bij een steek in de mond, tong of keel of bij benauwdheid na een steek.

Jeuk

En, heb je jeuk na het zwemmen in zoet natuurwater? Misschien heb je dan last van zwemmersjeuk, een rode, bobbelige huiduitslag. De uitslag jeukt of brandt erg en wordt veroorzaakt door larven van een platworm. Die kruipen in je huid. Je kunt er hoofdpijn en koorts bij krijgen, soms ook misselijkheid en braken. 

Zwemmersjeuk kan geen kwaad, is niet besmettelijk en gaat vanzelf weer over.

Na deze adviezen rest ons niets anders dan iedereen een prettige vakantie toe te wensen en vergeet niet voldoende water te drinken bij warm weer.