Daan Strang vorig jaar bij het Natuurcentrum. Morgenmiddag wordt hij daar ook weer verwacht, terwijl hij onderweg het strand ontdoet van zwerfvuil.. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Daan Strang vorig jaar bij het Natuurcentrum. Morgenmiddag wordt hij daar ook weer verwacht, terwijl hij onderweg het strand ontdoet van zwerfvuil.. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Beach & City cleanup in Katwijk

Daan Strang komt morgen en zaterdag weer langs in Katwijk met zijn Beach clean up-tour. Hij ruimt deze keer niet alleen het strand op, maar ook een stuk van het dorp.


Strang en Steef de Ruijter struinen deze en volgende week de hele Nederlandse kust af om het strand te ontdoen van plastic en anders zwerfvuil. De Ruijter begint vandaag in het Zeeuwse Cadzand en Strang in Den Helden. 

Na elf etappes ontmoeten ze elkaar uiteindelijk in Scheveningen, waar de finish is van het schoonmaakevenement.


Twee jaar geleden liep De Ruijter al de hele Nederlandse kust af en was de enige vrouw die dit alleen deed. Strang deed dit als enige man in 2020. 


Katwijk

Daan vertrekt volgende week vrijdag (30 juli) om 11.11 uur vanuit Noordwijk en wethouder Rien Nachtegaal loopt het laatste stukje bij Katwijk mee. Zaterdagochtend komt wethouder Jacco Knape de strandjutter om 11.11 uur uitzwaaien en loopt een stukje mee van de route naar Wassenaar. Maar voordat Strang en de vrijwilligers die zaterdagochtend het strand opgaan, wordt eerst een deel van het dorps schoongemaakt.


Strang daarover: ‘Het oprapen van zwerfafval in het dorp en op de Boulevard zorgt voor een verhoging van bewustzijn rondom zwerfafval op het land en symboliseert de Wave van afval die vanaf het land naar de zee gaat. Wij stoppen dit proces door wat op te ruimen en voorkomen daarmee dat het in de zee beland.’


Voor wie wil aansluiten of die dagen zelf aan de slag wil; bij het Natuurcentrum Katwijk aan de Boulevard zijn er vrijdag en zaterdag afvalgrijpers van de gemeente te leen en vuilzakken. Het Katwijkse bedrijf Schadde van Dooren zet een ijzeren bak neer waarin het gevonden afval in verzameld wordt.



Lege batterijen voor Nationale Tuinbon

Elke maand beloont Stibat mensen die hun lege batterijen hebben ingeleverd. Deze maand is J. van der Plas uit Katwijk de gelukkige. Hij krijgt een Nationale Tuinbon.


Ingezamelde batterijen leveren waardevolle metalen op, zoals ijzer, lood, zink, mangaan, kobalt en nikkel. Die zijn nodig voor het maken van onder meer fietsen, brilmonturen, pannen, bestek en leidingen.   

Door de metalen uit batterijen hergebruiken, hoeven we minder nieuwe grondstoffen uit de natuur te winnen. En met 25.000 inleverpunten in Nederland is het een kleine moeite om je lege batterijen in te leveren.

Elke maand verloot Stibat onder de inleveraars tachtig Nationale Tuinbonnen van 25,- euro, twintig ‘support your locals’ dinerbonnen van 50,- euro, en drie weekendjes weg ter waarde van 445,- euro. 

Verzamel zoveel mogelijk lege batterijen en doe ze per 10 stuks in een zakje samen met een briefje waarop jouw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres staat geschreven.

Vervolgens lever je het zakje in bij een van de vele inleverpunten van Stibat, bijvoorbeeld: de supermarkt, bouwmarkt of drogist. 



Groene bus langs NP Hollandse Duinen 

Busmaatschappij Arriva en Nationaal Park Hollandse Duinen slaan de handen ineen. Arriva is vorig jaar gestart met het ‘vergroenen’ van buslijn 90 (Den Haag – Lisse) door diverse duurzame activiteiten en producten in en langs de buslijn te testen.


Daarom hebben zij deze buslijn omgedoopt tot de ‘groene lijn' van de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland. De buslijn loopt namelijk parallel aan Nationaal Park Hollandse Duinen, waar natuur, stad en zee verbindt.

De eerste stappen in de samenwerking zijn a; gezet om reizigers bekend te maken met dit uniek stukje Nederland. Zo zijn alle bussen van de Groene lijn voorzien van een uiting van Nationaal Park Hollandse Duinen, verkrijgen reizigers in de bus informatie over natuur, cultuur en historie en maken ze kennis met de mooiste plekken in het gebied.

www.nphd.nl

Annemarie Hoogeveen van Arriva (rechts) en NPHD-directeur Georgette Leltz bij de Groene Bus. | Foto: pr