Afbeelding
Foto: Aad van Duijn

Dr. W. Dreesstraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.

Door Aad van Duijn

Alhoewel mijn ouders vroeger overtuigde CHU-stemmers waren, een stemgedrag dat paste binnen de familietraditie, sprak men met waardering en respect over Willem Drees; of vaker nog vadertje Drees. 

Het ‘trekken’ van Drees, een synoniem voor het krijgen van AOW, hield het spook van armoede op hogere leeftijd buiten de deur. Waardering ook kreeg deze sociaaldemocratische voorman voor zijn sobere inslag en principieel gedrag. Dat laatste werd vaak in eigen kring kenmerkend gehouden voor de lieden die tot de Unie behoorden.

Willem Drees was minister-president van 1948 tot 1958, de jaren van de wederopbouw na de Duitse bezetting. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse politici. Ook was hij tot het begin van de oorlog ruim veertien jaar wethouder in Den Haag. Drees was destijds een boegbeeld van de SDAP en na 1946 de PvdA.

Pas in 1990 werd het deze oud-Minister van Staat vergund om in Katwijk vernoemd te worden met een straatnaam. Weliswaar gaat het om een straat met een aanzienlijk aantal huizen die alle gebouwd zijn in 1990. Het betreft 134 relatief grote huizen met een gemiddelde oppervlakte van 100 vierkante meter. 

De Willem Dreesstraat kan vanaf de Hoorneslaan ingereden worden en splitst na circa 200 meter, inmiddels de wijk Rijnsoever, in een linker- en rechtertak. De in 1886 geboren Drees overleed in 1988 in Den Haag. Inmiddels was hij sinds de zeventiger jaren partijloos.

Afbeelding