Goeiendag neef 


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: martin@watermail.com

van: daan@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef


Ha Martin,


Ik maak me de laatste tijd zorgen om de toename van bebouwing in Nederland en dan met name die in onze contreien. Denk eens aan het bebouwen van het voormalig vliegveld Valkenburg, die mooie open ruimte, die oase van rust. Wat vind jij daar nou van? Ik maak me echt een beetje zorgen om de natuur, het groen.

Ik las laatst in het zogeheten ‘Stedenbouwkundig raamwerk Nieuw Valkenburg’ de volgende zinsnede: ‘Het vliegveld vormde een groene buffer tussen de gemeenten Katwijk en Wassenaar. Het bouwen van het nieuwe dorp biedt kansen om de kwaliteit van de groene zone in Wassenaar en de Mient Kooltuin te verbeteren.’

Bwaah! Wat moet je nou met zo’n zin? Wat staat daar nou eigenlijk? Het was groen, maar het wordt minder groen, maar dan wel kwalitatief beter? Of: We gaan de boel grondig verzieken, maar gooien er weer veel nieuwe groene bosjes in, dus maak je niet druk, mensen. Of: we moeten toch wat zeggen om het leed te verzachten en de huizen straks te verkopen? Of: Wij weten zelf ook niet wat we bedoelen, maar het staat wel interessant om het zo op te schrijven, vooral ‘kansen om de kwaliteit van de groene zone (…) te verbeteren’. Als gemeenten, provincies en andere overheden iets aan de man moeten brengen, hebben ze het altijd over ‘kansen’. Maar Martin, ben ik nou gek? Er bestaan toch ook kansen om depressief te worden, kansen dat mooie historische groene gebieden naar de klote gaan, kansen dat Nederland onherstelbaar wordt aangetast, kansen dat verslaggevers worden doodgeschoten, kansen dat mensen gaan lijden onder de toeslagenaffaire, kansen… afijn ik kan nog wel even zo doorgaan. Maar wat zal ik doen? Ik kan in mijn huis blijven zitten en niet meer naar buiten kijken. Dan hoef ik niet te zien hoe het landschap van mijn jeugd kapot wordt gemaakt. Dat kan. Maar ik denk dat ik maar gewoon ga verhuizen naar een gebied waar alles nog wel hetzelfde blijft: de bergen in Zwitserland, de Ardennen, de Sahara, Patagonië…

Ach, im Grunde ist jedes Unglück gerade nur so schwer, wie man es nimmt, zei de Oostenrijkse schrijfster Marie von Ebner-Eschenbach. Dus laat ik er gewoon maar wat positiever tegenaan kijken. Dat is beter voor mijn gestel en dan blijft het leven leefbaar.


Een hartelijke groet van je eigenste neef!



Kindje aangereden

Een kindje is afgelopen zaterdagmiddag even na twee uur gewond geraakt na een aanrijding met een scooter. Dat meldt 112 Katwijk.

Aan de Parklaan in Katwijk ging het mis. De politie en ambulancedienst kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. Het kindje is zonder spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

De scooterrijder heeft een blaastest moeten doen. Volgens 112 Katwijk is de bestuurder aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.