Kunstenaar Jack Bouma en uitbater van de Roskam Wendy Coenen bij het kunstwerk. | Foto: Mark Ruis
Kunstenaar Jack Bouma en uitbater van de Roskam Wendy Coenen bij het kunstwerk. | Foto: Mark Ruis Foto: Mark Ruis

Kunstwerk molenaar prominent in de Roskam

De Roskam in Katwijk aan den Rijn is een kunstwerk rijker. In de gang prijkt sinds kort een meterslange schildering van de Katwijk Binse molenaar Jack Bouma. Een replica, want het origineel blijft in de molen hangen.


Door Mark Ruis

Drie jaar lang werkte molenaar Jack Bouma aan zijn kunstwerk '500.000 jaar klimaat, mens en dier'. 

Een oud molendoek van 6 meter lang diende als ondergrond voor een schilderij dat vertelt over het leven in onze regio vanaf de ijstijd tot aan vandaag. 

Dwars door het schilderij loopt een lange rode lijn die de klimaatschommelingen weergeeft tijdens de verschillende periodes van de menselijke geschiedenis.


Leerzaam zoekplaatje

Talloze kleine schilderingen langs deze klimaatlijn vertellen het verhaal van het leven in onze regio, met soms een sprongetje daarbuiten. 

We zien de eerste bewoners jagen op prehistorische beesten en maken kennis met allerlei dieren die hier in de regio leefden. 

Diverse leefwijzen passeren de revue al naar gelang de tijd vordert en de afgebeelde archeologische vondsten leren over oude culturen die de Rijndelta bevolkten. En hoe zag Doggerland er eigenlijk uit, het land op de bodem van Noordzee? 

Het geheel vormt een leerzaam en plezierig zoekplaatje voor iedereen die meer wil weten of onze geschiedenis.


Kennis en passie

Bouma stopte al zijn kennis en passie in dat ene schilderij. De molenaar wil de kijker met het doek uitdagen om meer te weten te komen over onze geschiedenis en zich af te vragen waar we vandaan komen en wie we zijn. 

Daarnaast wil hij met het kunstwerk een boodschap meegeven: laten we zuinig en verantwoordelijk omspringen met onze aarde.


Nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom in de gezellige herberg De Roskam.



Katwijkse bollenschuren op Bollenerfgoed.nl 

Wie informatie zoekt over bollenschuren en ander bollenerfgoed in de Duin- en Bollenstreek, kan terecht op de vernieuwde website www.bollenerfgoed.nl. Die biedt niet alleen informatie over de betekenis van het bollenerfgoed, maar bevat ook een beeldbank, die online te raadplegen is. Katwijk wordt elf keer genoemd en in beeld gebracht.


Bollenschuren, landschuurtjes en ander bollenerfgoed zijn kenmerkend voor het cultuurhistorisch landschap van de Duin- en Bollenstreek. De website www.bollenerfgoed.nl biedt informatie over dit cultuurhistorisch erfgoed van de bloembollencultuur. 

Hoe herken je de gebouwen en wat maakt ze zo bijzonder? Nieuw in de website is de Beeldbank Bollenerfgoed; een ingebouwde database van alle bollenschuren. Daarin zijn meer dan 700 nog bestaande en reeds verdwenen bollenschuren en landschuurtjes opgenomen.


Op de website is het bollenerfgoed op twee manieren te vinden. Je kunt de gebouwen zoeken op een kaart van de Duin- en Bollenstreek of je kunt ze in de beeldbank selecteren op plaats, type, monumentenstatus en andere kenmerken. Van elk gebouw is een foto te zien en worden de karakteristieken vermeld, voor zover die bekend zijn. 

De gegevens in de Beeldbank Bollenerfgoed zijn echter nog niet compleet. Veel gegevens uit rapporten, boeken en andere beeldbanken zijn nog niet opgenomen. 

Nu de informatie online te raadplegen is, kan de beeldbank verder worden aangevuld. Organisatie en inwoners van de Duin- en Bollenstreek kunnen daarbij helpen en aanvullingen doorgeven.


www.bollenerfgoed.nl


Deze voormalige bollenschuur aan de Sandtlaan in Katwijk aan den Rijn is in gebruik als woning. | Foto: bollenerfgoed.nl