De wethouders Jacco Knape (links) en Rien Nagtegaal (midden) deden de officiële opening van het fietspad en kunstobject. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De wethouders Jacco Knape (links) en Rien Nagtegaal (midden) deden de officiële opening van het fietspad en kunstobject. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Bij officiële opening fietspad

Kunst en info over Vlaggeduin

Het Vlaggeduin in de Katwijkse zuidduinen is met z’n 37 meter boven NAP het hoogste natuurlijke punt van Zuid-Holland. Dat is toch een leuk weetje, maar ontbreekt helaas op het nieuwe informatiebord dat afgelopen vrijdagmiddag werd onthuld bij het gelijknamige nieuwe fietspad langs die duinen aan de zuidkant van Katwijk.

Een fraai informatiebord overigens met interessante informatie, met aan weerszijden een evenzeer fraai vormgegeven fietsenrek met daarop de Latijnse namen voor de zandhagedis (Lacerta Agilis) en de plant Liggend bergvlas (Thesium Humifusum), twee soorten die voorkomen rondom het Vlaggeduin.


Het nieuwe fietspad is al sinds maart in gebruik, maar vanwege de coronamaatregelen werd de officiële opening daarvan uitgesteld tot afgelopen vrijdag. Toen kon gelijk ook het nieuwe kunstwerk worden onthuld. Het fietspad, met daarnaast een schelpenpad voor wandelaars, zorgt voor een rechtstreekse fietsverbinding van Leiden naar de kust van Katwijk aan Zee en biedt daarmee een betere bereikbaarheid van Katwijk en het strand. 


Voor de gemeente was het fietspad langs de duinen richting strand ook gewenst als vervanging voor de fietsroute over de Nachtegaallaan. Een flink deel van die weg kan daarmee worden opgeheven om ruimte te bieden aan de naastliggende begraafplaats.

Het informatiebord op de hoek Meeuwenlaan en fietspad. | Foto: RD


De naam Vlaggeduin verwijst naar het voormalige militaire oefenterrein in de Katwijkse zuidduinen (duingebied Berkheide). Bij schietoefeningen werd bovenop die hoogste duintop een vlag geplaatst. Dan mocht er niemand daar in de buurt komen.

Het informatiebord over onder andere het Vlaggeduin en duingebied. | Foto: RD