De hondenuitrenplaats in voorlopig nog afgesloten met hekken. | Foto: CvdS
De hondenuitrenplaats in voorlopig nog afgesloten met hekken. | Foto: CvdS Foto: CvdS

Provincie laat nieuwe toplaag aanbrengen

Asbest in hondenuitlaatplaats

Onafhankelijke asbestdeskundigen hebben, in opdracht van de provincie, vorige week woensdag de hondenuitlaatplaats bij Duinzicht in Valkenburg geïnspecteerd. Dit na meldingen uit de omgeving over de aanwezigheid van glas, puinresten en asbest in dit gebied. Daarbij zijn vier stukjes asbest aangetroffen. 

De asbestverontreiniging kwam onlangs naar buiten, toen Valkenburger Wiggert ten Haken daar melding over maakte op social media. Zijn vrouw was met hun hond in de uitlaatplaats geweest en het dier kwam terug met bebloede pootjes. 

Bij eigen controle bleek er glas en stukjes hard plastic in het gebied te liggen. Ten Haken trof er ook asbestverdacht materiaal aan, waarna hij via social media zijn dorpsgenoten waarschuwde om er hun hond niet uit te laten. 

Na de melding en diverse berichtgeving daarover werd besloten de uitrenplaats voorlopig af te sluiten voor nader onderzoek.

Niet asbestverdacht

De asbestdeskundigen hebben aangegeven dat de aangetroffen hoeveelheid, in relatie tot de omvang van het onderzochte gebied tussen de Grote en Kleine Wetering (zo’n 12.000 m2) onder de interventiewaarde blijft. Daarmee is dit geen asbestverdacht gebied.

Hoewel er geen aanleiding is voor verdere maatregelen, vindt de provincie het belangrijk volledige zekerheid te verkrijgen. Daarom laat de provincie verder uitgebreid onderzoek uitvoeren door de asbestdeskundigen. Hierbij worden 24 grondboringen uitgevoerd in het gebied tussen de Grote en Kleine Wetering. Die grondmonsters worden onderzocht.

Geen andere grond

Aannemer Boskalis heeft in dit gebied geen andere grond aangebracht dan de grond die aanwezig was, benadrukt de provincie. ‘Het aangetroffen puin en de asbest waren al aanwezig vanuit het verleden. Mogelijk is het materiaal aan de oppervlakte gekomen door graafwerkzaamheden en/of hevige regenval.'

Als het vervolgonderzoek geen bijzonderheden oplevert, wordt de puinspot bij de hondenuitlaatplaats zo snel mogelijk verwijderd. Ook wordt zo snel als mogelijk de bovenste grondlaag van de hondenuitlaatplaats afgegraven en voorzien van een nieuwe grondlaag. Deze wordt daarna opnieuw ingezaaid met graszaad.

Eerder onderzoek

In 2019 heeft de provincie, vooruitlopend op de uitvoering van het project, in dit gebied milieukundig asbestonderzoek laten uitvoeren (zoals gebruikelijk). Hieruit bleken geen overschrijdingen van de geldende asbestnormen, met uitzondering van een locatie nabij de Broekweg. Die locatie is inmiddels gesaneerd.