Vooral kinderen zijn gevoelig voor wagenziekte. | Foto: pr
Vooral kinderen zijn gevoelig voor wagenziekte. | Foto: pr Foto: pr

EHBO in de zomer – reizen

Zomer. Zon, zee en strand. Ongedwongen vakantie vieren, hoewel dat met de coronaperikelen nog best lastig kan zijn. Maar er zijn nog meer zaken waar je alert op moet zijn om van een fijne zomer te kunnen genieten. Denk daarbij aan beten van beestjes, ongemakken tijdens het reizen, te veel zon en vervelende planten.

Mensen die een eind op weg gaan met de auto, kunnen wagenziekte tegenkomen. Vooral kinderen zijn gevoelig voor wagenziekte. Erg vervelend voor het kind, maar ook voor de rest van de inzittenden. 

Wat kan je nou doen tegen wagenziekte? Neem altijd spuugzakjes mee, die kan je krijgen bij de drogist. Er zit op de bodem een stofje dat braaksel omzet in een geurloze gelei. Vaak zit er ook een monddoekje bij.

Nog een mogelijkheid is een anti-wagenziekte bandje. 

Tegen wagenziekte zijn ook pilletjes te verkrijgen.

Zorg ervoor dat je kind niet teveel met zijn of haar hoofd gebogen zit. Lezen en computerspelletjes spelen, maken het er niet beter op. Hang liever een videoschermpje op. Dan kijkt het kind recht vooruit.


Neem regelmatig een pauze om de benen te strekken.

Zet een raampje open voor frisse lucht.


Oorpijn in het vliegtuig

Veel mensen hebben tijdens de start en de landing van een vliegtuig last van hun oren. Volwassenen, maar ook kinderen. 

Een goede tip is om de allerkleinsten tijdens het opstijgen en landen drinken te geven uit een zuigfles. Hierdoor blijven ze slikken waardoor de oren op een natuurlijke manier geklaard worden. 

Voor de iets grotere kinderen en volwassenen is het kauwen op een snoepje zoals winegums, drop of kauwgom ook altijd een handig middeltje. 

Gapen of je oren klaren door je neus dicht te knijpen en zachtjes proberen door je neus te blazen wil ook helpen. 

Heb je echt flink last van je oren? Dan bieden neusspray met Xylometazoline of speciale drukverlagende oordoppen een uitkomst.


Bron: Over OpstapmetLisa



Terug van vakantie? Spoel eerst de kranen door!

Gaat u op vakantie? Spoel dan bij thuiskomst alle kranen een minuutje door om het water in de leidingen te verversen. Dit adviseert uw drinkwaterbedrijf Dunea. Een geheugensteuntje achterlaten voor vertrek is handig.


Kraanwater is beperkt houdbaar. Het kan het beste vers uit de kraan gedronken worden. Tijdens vakanties staat het water een tijdje stil. Dit kan de kwaliteit negatief beïnvloeden. De smaak en geur van het water kunnen anders zijn dan u gewend bent en er kunnen bacteriën ontstaan.

Het is daarom verstandig om bij thuiskomst eerst alle kranen open te zetten en de leidingen door te spoelen


Om uzelf te helpen herinneren dat u de kranen bij thuiskomst moet doorspoelen, kunt u een geheugensteuntje voor uzelf achterlaten. Hang bijvoorbeeld een kaartje aan de kraan, of doe er een strik omheen. Zo weet u zeker dat u bij thuiskomst na uw vakantie weer dat lekkere frisse kraanwater van topkwaliteit drinkt.

Doe dit overigens niet op een zichtbare plek, om inbrekers niet op ideeën te brengen. U kunt ook een herinnering in uw telefoon zetten voor de dag dat u thuiskomt.

Zo spoelt u de kranen door na vakantie:

Begin met de kraan die het dichtste bij de watermeter zit. Open van elk tappunt de koud- en warmwaterkraan en laat het water een minuut lang rustig stromen. Spoel ook de toiletten een keertje door. Brandslanghaspels hoeft u niet door te spoelen.

Voorkom dat het water vernevelt. Bij de douche kunt u dit doen door de douchekop in een emmer te houden, met een handdoek eroverheen.


Als u het water opvangt in een emmer, kunt u het nog gebruiken, bijvoorbeeld voor de tuin. Op dunea.nl/waterbewust leest u meer tips om bewust met water om te gaan.

Wilt u weten waar uw drinkwater vandaan komt? Kijk dan op dunea.nl/drinkwater



Lekker drinkwater

Het drinkwater dat Dunea levert, voldoet aan de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de Drinkwaterwet en in het Drinkwaterbesluit. Dat wordt dagelijks gecontroleerd, van bron tot kraan.


Het drinkwater dat Dunea levert wordt dagelijks gecontroleerd. | Foto: SKvD