De wervel van een Grottenleeuw. | Foto: Arie Twigt
De wervel van een Grottenleeuw. | Foto: Arie Twigt Foto: Arie Twigt

Natuurcentrum: botten gevraagd voor nieuwe tentoonstelling

De Grottenleeuw van Katwijk

Hij is een van die vele Katwijkers die regelmatig het strand afstruint, op zoek naar bijzonderheden, zoals botten uit lang vervlogen tijden. Bijna een jaar geleden vond Arie Twigt een wervel op het strand, dat was wel duidelijk, maar van welk dier bleef lang onduidelijk. Charlie Schouwenburg, expert op het gebied van roofdieren, determineerde het onlangs als de wervel van een grottenleeuw.

De grottenleeuw is een van de tot de verbeelding sprekende dieren die in de IJstijd, toen de Noordzee nog een toendragebied was, ook in Nederland voorkwam. De grottenleeuw was groter dan de nu in Afrika levende leeuw en kon een schouderhoogte bereiken van 120 cm.

Wie nu vanaf de Boulevard van Katwijk naar het westen kijkt, ziet een zee die zich uitstrekt tot het Verenigd Koninkrijk. Het is nog niet eens zo heel lang geleden, zo’n 100.000 jaar, dat tussen ons land en Engeland een enorme toendra-achtige vlakte lag, met spectaculaire 

Grottenleeuw. | Illustratie: Ko Sturkop

bewoners, zoals wolharige mammoeten, neushoorns, reuzenherten, wilde paarden en dus ook grottenleeuwen.

Tentoonstelling

Vrijwilligers van het Natuurcentrum Katwijk werken aan een nieuwe tentoonstelling over deze periode, de laatste IJstijd. 

Daarbij horen natuurlijk vondsten van het strand en uit de Noordzee van overblijfselen van deze inmiddels uitgestorven diersoorten.

Vergeten hoekje

Heeft u in een vergeten hoekje of waar dan ook botten liggen van de visserij of van strand? Natuurcentrum Katwijk kijkt er graag naar. Ze zouden zomaar uit deze IJstijd kunnen stammen. 

Neem contact op via info@natuurcentrumkatwijk.nl of via arietwigt4@gmail.com als u botten wil schenken of in bruikleen wil geven voor de tentoonstelling.


Renovatie toren Laurentiuskerk 

Het metselwerk van de gevel van de toren van de Grote of Laurentiuskerk in Rijnsburg wordt deze zomer gerenoveerd. De kosten hiervoor, ruim 500.000 euro, betaalt de eigenaar van de toren, de gemeente Katwijk.

Het krediet voor de renovatie was al enige tijd opgenomen in de investeringsagenda van de gemeente. De uitvoering was echter geblokkeerd tijdens een gemeentelijke bezuinigingsronde in het najaar van 2020. 

Volgens planning zou het krediet in september ‘ontdooid’ worden. Maar omdat de zomerperiode qua temperatuur de meest stabiele periode is om het voegwerk te vervangen, wordt het geld eerder beschikbaar gesteld door het college van burgemeester en wethouders.

Zoals vele oude kerktorens is ook de Rijnsburgse toren, gebouwd in de 12e eeuw, eigendom van de burgerlijke gemeente. Deze situatie dateert nog uit 1798 vanwege een wet van Napoleon. 

Grottenleeuw. | Illustratie: Ko Sturkop