Goeiendag neef 


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: daan@watermail.com

van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef


Ha Daan,

Vannacht droomde ik dat de Katwijkers nog in berenvellen liepen. Niet dus in de befaamde klederdracht van weleer, met borstrok en boezeroen, een ijzer en een moppesje, een keesjak of bloedkoralen halsketting, met van die geheimzinnige signalen: sluitinkje van voren, dan was de dame in kwestie bezet, sluitinkje opzij, dan zocht zij een man. Dat dus allemaal niet. Maar berenvellen, en knotsen, om weer nieuwe beren de hersens in te slaan en te villen, of andere volkeren, ten noorden, ten zuiden, ten oosten, maar óók (!) ten westen van Katwijk.


Heette Katwijk of Kattuk toen eigenlijk wel zo? Kattuk. Vroeg ik me in m’n droom af. Of zat er hier en daar zo’n wat je nou een Kattukker noemt tegen een boom of in een tent van mammoethuiden, aan mekaar gemaakt met twijgen en takken, uit de boom. Niet één boom, zoals je die tegenwoordig in Katwijk moet zoeken, maar hele bossen en wouden vol, ten westen ervan. En die volkeren in het westen (ze heetten nog niet de Engelsen, maar anders, denk ik), daar kon je zo naartoe lopen, door die wouden. De zee, die was er helemaal niet. Kun je je dat voorstellen?

Geen viskraam op de boulevard, waar je een harinkje naar binnen kon laten glijden, en schuiten en bommen, die hele bedoening van de visserij, daar kwam je gewoonweg niet op in je berenvel. Geen vorse haering, geen kibbeling, alleen af en toe een berenklauw, in berenvet gebraden natuurlijk, frituurvet was er ook nog niet. Boven het kampvuur.

Toen ik wakker werd, wist ik hoe het kwam, dat ik zo raar droomde. Ik moest denken aan die tentoonstelling die nu draait in het Volkenkundemuseum in Leiden. Zijn er al Kattukkers naartoe geweest, denk jij? Om te zien hoe of ze er vroeger bij liepen.


Een oergroet van Martin



Watermanagement Valkenhorst gaat         Katwijk geld kosten

Ingezonden n KiesKatwijk

De recente wateroverlast in den lande laat zien dat buffering van overtollig water veel urgenter is dan ons druk te maken over zaken als het afsluiten van woningen van het aardgas. Valkenhorst ligt een flink stuk onder N.A.P.


De gebiedsontwikkeling op het voormalige Vliegkamp Valkenburg, door sommigen aangeduid als Valkenhorst, is gestart met torenhoge ambities op elk denkbaar terrein: van ondergronds parkeren via aspecten als milieu, klimaat en energievoorziening tot en met betaalbaar wonen. 

Inmiddels wordt steeds duidelijker dat geen van deze ambities gerealiseerd zal worden. De reden daarvoor is dat het Rijk, in de rol van grondeigenaar en hoogste bestuurslaag, er via privaatrechtelijke contracten voor gezorgd heeft dat ze de volledige zeggenschap heeft over alles wat een financieel aspect heeft. Dit blijkt vanzelfsprekend 99 procent te betreffen van alle kwesties waarover iets te beslissen valt. 


Doelstelling van het Rijk is om de kosten van de gebiedsontwikkeling te minimaliseren en opbrengsten te maximaliseren. 

Het resultaat daarvan is dat enorm veel kosten bij de (toekomstige) inwoners van Katwijk terecht komen. Dat betekent nog verder bezuinigen op voorzieningen voor Katwijkers en nog meer extra belastingverhogingen. 

Onze inwoners subsidiëren dus straks die 65 procent peperdure woningen op Valkenburg die voor nagenoeg al onze inwoners onbereikbaar zijn.

De fractie van KiesKatwijk maakt zich hier grote zorgen over. We hebben eerder al vragen gesteld aan het college of ze de rekensom wel hadden gemaakt van alle kosten en eventueel opbrengsten die samenhangen met de gebiedsontwikkeling op Valkenburg. 


Wurgcontracten

Tot ons afgrijzen bleek die berekening niet te zijn gemaakt, terwijl men wel alle (nu nog geheime) wurgcontracten met het Rijk al getekend heeft. In deze contractuele afspraken worden zoveel mogelijk kosten richting de gemeente geschoven. 

Een paar maanden geleden heeft onze fractie geconcludeerd dat dit tot het failliet van onze gemeente kan leiden. Daar werd wat lacherig over gedaan maar men heeft nog steeds niet uitgerekend hoe de totale exploitatie van Valkenhorst er voor de gemeente onder aan de streep uitziet. Ik beschouw dit als een tijdbom. 


40 miljoen euro

Onlangs is gebleken dat alleen al het watermanagement in de nieuwe wijk minimaal 40 miljoen euro gaat kosten. Het Rijk die alle opbrengsten van de grond incasseert, wil daaraan niet meebetalen. Dit kan uitlopen op een complete (financiële) ramp voor Katwijk en haar inwoners. Om die reden hebben we een aantal vragen aan burgemeester en wethouders gesteld.