Café Carindé aan de Voorstraat (midden). | Foto: pr
Café Carindé aan de Voorstraat (midden). | Foto: pr Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

Carindé

Een groot aantal jaren bracht Arend door in café Carindé, de kroeg van Verplancke aan de Voorstraat, met afstand de leukste tent van het westelijk halfrond. Achter de bar stond Dennis, met vlinderstrik. Met diezelfde afstand de gezelligste barkeeper van het westelijk halfrond. Het kwam niet door de inrichting. Die stelde niet veel voor. Het kwam door de sfeer, die was bijzonder. De zaak werd gefrequenteerd door zowel toeristen als alternatieve Katwijkers. Toeristen bestelden koffie met appelgebak, alternatieve Katwijkers bier met een gehaktbal. Of een portie kaas met mosterd. Eens in de zoveel tijd werd de flipperkast vervangen door een nieuwere, die iedereen weer even in de vingers moest krijgen. Maar wat ze ook deden, Peter uit de Tramstraat stond altijd bovenaan in het flipperklassement. Arend was nog jong maar besprak er de levensproblemen alsof hij al een gecompliceerd verleden had. Een keer dronk hij te veel pure vieux en viel van de barkruk. Dom stoer doen was het. Vaak zat hij met schoolvrienden voor het raam. Dan keek je recht op boekhandel Van der Lee, in het pand waar eerst drogist Waterreus had gezeten. Als Arend naar de wc ging, probeerde men hem wijs te maken dat er een alarm af zou gaan als hij condooms uit de automaat trok. Kroegenhumor. 

Op een dag, het was twee dagen voor de kroning van Beatrix, kwam er een man binnen die geheel nieuw was. Hij beweerde dat hij in het Europarlement zat. ‘Ja, en dan ben ik de koning van Siam!' riep Peter. Waarop Arend het lied 'De koning van Siam, die had het zo koud' aanhief. Zo ging dat in Carindé: de een gaf een voorzet en de ander kopte hem in. Het leek wel één grote familie. Maar op een dag in de jaren tachtig kwam er toch nog een einde aan het geluk. De voortvarende Katwijkse sloop- en bouwdrift veegde het etablissement van de kaart. Dennis legde zijn strikje in de kast. Daarmee verdween niet alleen het pand, maar ook de bijzondere sfeer.

Café Carindé aan de Voorstraat (midden). | Foto: pr