In de praktijk

O

h, wat waren de raadsleden eensgezind in hun blijdschap vorige week donderdag over de voorgestelde verkeersmaatregelen voor de Brouwerstraat. En oh, wat was die eensgezindheid ver te zoeken in de raad over aangepaste regels voor het strand. Kortom, ik heb genoten van de laatste vergadering van de Katwijkse gemeenteraad voor het zomerreces.


De blijdschap om zo’n 6,5 ton uit te trekken voor de Brouwerstraat was bijzonder om te zien. Ik heb smakelijk gelachen om de verschillende partijen die het nodig vonden om zichzelf uitgebreid op de borst te kloppen en alle eer naar zich toe haalden over de maatregelen voor de Brouwerstraat. Alsof de verkiezingsstrijd al was losgebarsten.

DURF heeft meerdere malen aandacht voor de Brouwerstraat gevraagd.

Het CDA heeft er vaak vragen over gesteld. Samen met de ChristenUnie, roept die partij. 

De VVD vindt, dat het vrachtwagenverbod er vooral dankzij de VVD komt.

Ja, ja, allemaal dankzij jullie! Petje af hoor. Maar met al die aandacht vraag je je af, waarom het jaren heeft moeten duren.

Maar goed. Eind goed, al goed. Nu maar afwachten of die maatregelen echt gaan werken.

Want je kunt wel prachtige oplossingen verzinnen, de uitwerking wordt pas duidelijk in de praktijk.

En precies dàt speelde weer een belangrijke rol in de raadsvergadering vanuit het Heerenhuys in Katwijk aan den Rijn.

Daar moest de raad net voor het zomerreces een besluit nemen over de aanpassing van het bestemmingsplan Kustwerk. Zoals ik vorige week op deze plaats al verkondigde, zou het het beste zijn om de strandexploitanten een beetje tegemoet te komen met een zandterras. En een meerderheid van de gemeenteraad volgde dat advies op.

Ja, ik wil mijzelf ook eens op de borst kloppen! Gun mij dat pleziertje! Een ander doet het niet.

Ter zake. Er was dus een meerderheid voor het amendement om zandterrassen van maximaal 250 m2 toe te staan.

Coalitiepartijen ChristenUnie en SGP zagen helemaal niets in dat voorstel. Zij wezen de voorstanders erop, dat de gevolgen van dat amendement niet duidelijk zijn. Is dat ooit wel duidelijk dan? 

Je stelt iets voor waarvan je denkt, dat het beter is, maar of dat ook echt het geval is, constateer je pas in de praktijk. 

Wim van Duijn van de SGP probeerde aan het eind van de twee uur durende discussie nog om de zandterrassen ‘over de zomer heen te tillen’, zoals dat zo mooi heet. ‘Dan stellen we nu gewoon het voorstel vast, en dan kan de wethouder een afweging maken met verschillende partijen en dat kunnen er aanpassingen gemaakt worden op het bestemmingsplan.’

Leuk geprobeerd. Alsof een aanpassing van een vastgesteld bestemmingsplan een-twee-drie geregeld is.

De voorstanders trapten er niet in en gingen de zomer in met de hoop ergens op een Katwijks zandterras van een hapje en een drankje te genieten. 

Of het inderdaad een goed amendement was, moet de praktijk uitwijzen. 


criticaster@katwijkschepost.nl