Gasloos? (slot)

Ingezonden n


Ter inleiding op mijn betoog eerst een aantal uitspraken van Hennie den Haan, scheidend directeur van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP): (1) Op dit moment regeren emoties de politiek en niet de feiten en: (2) ‘Activisten, juristen en bureaucraten bepalen wat er gebeurt.’ Woorden die ik alleen maar kan onderschrijven.


Er moet wat gebeuren, maar de manier waarop is soms wel erg discutabel. Zijn wij zelf wel bereid om meer te betalen voor een ei of een stukje vlees? De diepere strekking van mijn artikel in de KP (24/6) is dat energie ook in de toekomst betaalbaar moet blijven. Want het is een basisvoorziening en moet daarom voor eenieder toegankelijk zijn. 


1 op de 12

En dan nu de feiten: in november 2019 waren er al ruim 650.000 huishoudens, die de energierekening niet konden voldoen. Dan praat je, op een totaal van 7,9 miljoen huishoudens in Nederland in hetzelfde jaar, over 8,2 %, dat is 1 op de 12 huishoudens.

Onderzoekers berekenden verder dat in 2030 zelfs 1,5 miljoen huishoudens met moeite de rekening zullen kunnen betalen. 

Ik begrijp de heer Van Altena heel goed, dat milieu een belangrijk aspect is en het feit dat ook in een Europees land als Spanje de maximumtemperatuur richting 50 °C stijgt, moet ons wat te zeggen hebben. Maar dat laat onverlet dat energie een basisvoorziening is en moet blijven.



De kleine man moet in toenemende mate bloeden


Of het 1 minuut voor 12 is weet ik niet. Wel weet ik, dat, als ik de regenboog aan de hemel zie staan, dat een teken is dat God Zijn schepping niet loslaat, ook al maken mensen er een puinhoop van.

Een andere vraag is of niet steeds vaker de kleine man in toenemende mate moet bloeden, terwijl de grote ‘vissen’ vrijuit gaan. 

Ik denk aan het recente GGD-rapport over longkanker in de regio IJmond, waar de bijdrage van Tata Steel aan de luchtvervuiling bewust werd weggelaten. Ik denk ook aan de luchtvaartindustrie, waar kerosine nog steeds zeer goedkoop kan worden aangeschaft (in Saudi-Arabië slechts voor 0,157 euro per L. Bron: https://nl.globalpetrolprices.com/kerosene_prices). 


In 2019 heeft Greenpeace door bureau CE Delft laten berekenen dat kerosine zorgt voor bijna net zoveel CO2-uitstoot (van ruim 13 miljoen ton) door de Schiphol Group als alle auto's van Nederland bij elkaar.


Zolang warmtepompen op lucht nog een relatief laag rendement hebben, waardoor veel elektrische energie nodig is om een behaaglijke temperatuur binnenshuis te krijgen, is voorzichtigheid geboden.


M. van Rooijen, Katwijk