Brouwerstraat kan op de schop

Het gebeurt niet vaak, dat de gemeenteraad met gevoelens van blijdschap zo’n 650.000 euro beschikbaar stelt. Maar vorige week donderdagavond was dat wel het geval. De gemeenteraad was zeer eensgezind over het krediet om de verkeersproblemen in de Brouwerstraat in Rijnsburg aan te pakken.

 

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Een gebiedsontsluitingsweg waar maximaal 30 km per uur wordt gereden, een vrachtwagenverbod met uitzondering van laden en lossen en twee ‘doserende verkeerslichtinstallaties’ aan de randen van Brouwerstraat en de Oegstgeesterweg. Daar is die 6,5 ton voor bedoeld.

‘Er gaat eindelijk iets gebeuren. Voor het CDA is het belangrijk, dat bewoners zich veilig voelen. Niet gas erop, maar gaan met die banaan’, grapte Jonathan de Mooij van het CDA.

ChristenUnie wil wel dat die maatregelen ‘gemonitord’ worden. Daar sluit KiesKatwijk zich bij aan.


D66 en SGP zijn blij met de oplossing voor het laden en lossen van vrachtverkeer dat bijvoorbeeld winkels moet bevoorraden. VVD heeft nog wel wat zorgen over handhaving van het vrachtwagenverbod en de bereikbaarheid van ondernemers. GemeenteBelangen hoopt dat er later ‘slimme camera’s’ komen om het verbod goed te kunnen handhaven.

DURF is ook verheugd, maar uit kritiek op het participatieproces. ‘Er zijn duizend uitnodigingen verstuurd en uiteindelijk zo’n zestig die de online bijeenkomst volgden. Over welk draagvlak heb je het dan?’, vraagt Danny Dubbeldam zich af. ‘Hoe kan het dat zo weinig mensen in beweging zijn gekomen?’


‘Je hebt geen duizend mensen nodig om in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn’, antwoordt wethouder Rien Nagtegaal. ‘De discussie over de Brouwerstraat loopt al een jaar of tien. De ervaring is, dat van het totale aantal je maar een relatief klein deel actief krijgt’.


Carin Tawfik van D66 stelt, dat participatie niet stopt. ‘Geef regelmatig updates via social media over de werkzaamheden.’

Dat belooft de wethouder. ‘We gaan volop communiceren, naar bedrijven en bewoners, omdat de situatie echt fundamenteel gaat veranderen.’ Ook gaat er gemonitord worden.


Wethouder Nagtegaal is in ieder geval ‘ontzettend blij dat dit voorstel gesteund wordt’.



Verdwijnende buslijnen

Opinie n 

‘Een frequentie van één keer per twee uur heeft geen zin, dan kan de bus net zo goed niet rijden.’ Aldus kort samengevat de reactie van het Katwijkse college over de voorgenomen frequentieverlaging van Arriva. c.q. provincie Zuid-Holland van de buslijnen 37 en 38 tussen Leiden en Katwijk. Misschien ben ik de enige die goed heeft opgelet, maar dat deze buslijnen verdwijnen, is precies wat de provincie Zuid-Holland van plan is. 


In alle Nederlandse provincies waar de portefeuille Verkeer in handen is van rechtse clubs als VVD en CDA, wordt het openbaar streekvervoer met uitsterven bedreigd. Rechtse jongens en meisjes zien openbaar vervoer nu eenmaal alleen als een enge linkse hobby voor groene watjes en losers die geen auto hebben. En dat soort linkse hobby's moet als eerste worden wegbezuinigd. Vroem, vroem…


‘Maar we krijgen toch R-Net’, zult u zeggen? Dat klopt, maar ook dat hele hoogwaardig openbaar vervoer past precies in de bezuinigingsfilosofie van clubs als VVD en CDA. Het is oude wijn in nieuwe zakken. Zogeheten gebundelde of gestrekte streeklijnen, die hun relatieve snelheid vooral danken aan het feit dat ze niet door, maar langs de dorpen en steden rijden.

En omdat deze lijnen in veel gebieden het enig overgebleven openbaar vervoer zijn, zitten ze vanzelf vol en hoeft er dus weinig subsidie bij. Kassa voor onze rechtse vrienden, die hiermee geld overhouden voor nog meer asfalt. Zie wat er gebeurd is bij de RijnGouwelijn: vrijwel het gehele budget naar de RijnlandRoute, die nu al veel meer dan een miljard euro kost.


Van het Katwijkse gemeentebestuur hoeven we als het om het bevorderen van openbaar vervoer gaat nauwelijks iets te verwachten. Het is grotendeels samengesteld uit dezelfde rechtse clubs die overal in het land de bus wegbezuinigen. 


Mooie woorden

‘Goed openbaar vervoer is een onmisbare schakel in een duurzame, bereikbare en leefbare regio’, aldus het college. Mooie woorden, maar die worden in de praktijk nooit hard gemaakt. Want welk ‘talent’ is ooit op het idee gekomen om de lijnen 37/38 bij het gemeentehuis te laten eindigen, terwijl het winkelcentrum en het strand 500 meter verderop liggen? En waarom rijdt lijn 37 niet langs het Rijnlands Lyceum, de Kempenaerstraat, het Alreyne ziekenhuis en het Visser 't Hooft College, maar door een dure Oegstgeestse koopwoningbuurt waar de bewoners sowieso niet in een bus stappen?

En om nog eens op de RijnGouwelijn terug te komen: het Katwijkse college heeft toen alles op alles gezet om de plannen voor deze tramlijn te saboteren. Dus laat ze alsjeblieft nooit meer beginnen over duurzaamheid en leefbaarheid.


Het plan voor het opheffen van de lijnen 37 en 38 gaat natuurlijk gewoon door. Katwijk schrijft een protestbrief, maar de provincie zal antwoorden dat ze geen andere oplossing ziet. Nee, dank je de koekoek, die willen ze helemaal niet. Ook de raad zal wel protesteren. De dames en heren moeten hun achterban natuurlijk tevreden houden. Maar dat is het dan. Verder verandert er niets. 

De Randstad wil zich graag meten met internationale metropolen. Maar als het om openbaar vervoer gaat, is het inmiddels de derdewereld. Een grote kluwen asfalt en beton waar je alleen nog uitlaatgassen inademt.


C. Koelewijn, Katwijk aan den Rijn