Gemeente vraagt provincie en aannemer af te zien van verder gebruik

Onderzoek: ‘Beaumix voldoet aan de norm’

De bouwstof Beaumix, gebruikt bij het werk aan de N206 Ir. G. Tjalmaweg voor de aanleg van de RijnlandRoute, voldoet aan de wettelijke eisen en is door aannemer Boskalis rechtmatig toegepast. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek, melden gemeente Katwijk en provincie Zuid-Holland vorige week donderdagmiddag in een persbericht.

Omwonenden troffen vorig jaar onder andere verbrande batterijen en plastic aan in de zogenoemde circulaire bouwstof, die bestaat uit gezeefde en gewassen bodemas uit afvalcentrales. De bouwstof wordt gebruikt als ophoogmateriaal en voorbelasting bij het wegenproject. Eigen onderzoek wees verder uit dat er onder andere zware metalen in voorkwamen.


Antimoon

Op nadrukkelijk aandringen van de gemeenteraad en omwonenden is de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de samenstelling van de gebruikte Beaumix door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Daarvoor zijn op twaalf plekken in het gebied verschillende monsters genomen, met extra aandacht voor ‘verdachte’ plekken, plekken waar veel metalen werden waargenomen. 

In twee van deze monsters is een lichte overschrijding van de hoeveelheid antimoon gemeten. Omdat er kleine afwijkingen in de metingen kunnen voorkomen, wordt hierop een correctiefactor toegepast, vergelijkbaar met meting van snelheidsovertredingen. Na de correctie bleek de gemeten waarde binnen de norm te vallen.

Naast het bodemonderzoek is ook gekeken naar het gehele proces van productie tot en met het transport van Beaumix naar de Tjalmaweg. Uit dat onderzoek blijkt dat betrokken partijen van productie tot en met het transport de juiste stappen hebben genomen.


Hoe verder

Met de uitkomsten van beide onderzoeken is er geen juridische grond om het gebruik van Beaumix langs de Tjalmaweg te stoppen. Voor de provincie en aannemer is er daarom geen gegronde aanleiding om maatregelen te treffen. Het werk langs de Tjalmaweg gaat door zoals gepland, melden gemeente en provincie. 

Wel heeft de gemeente de provincie in overweging gegeven om op plekken waar de verhoogde waarden antimoon zijn gemeten, maatregelen te treffen. De gemeente is daarover nog met de provincie en Boskalis in gesprek. De gemeente geeft de provincie ook in overweging om binnen dit project af te zien van verder gebruik van Beaumix. Dit met het oog op de tweede aanvoer van Beaumix die na de zomer op de planning staat. De gemeente kan dit echter niet afdwingen.

‘Wij hebben juridisch geen gezag om handhavend op te treden. Je kunt daar van vinden wat je wilt, maar dat zijn feiten’, liet wethouder Rien Nagtegaal vorige week donderdag weten in de gemeenteraad op vragen van raadslid Barend Tensen (CDA). Behalve dat de gemeente de aannemer en provincie vraagt verder geen Beaumix meer te gebruiken, wordt aan het Hoogheemraadschap van Rijnland gevraagd om het grondwater te monitoren op vervuiling. En verder gaat er een brief vanuit het gemeente naar de staatssecretaris met het verzoek om nadrukkelijk aan de orde te stellen geen Beaumix te gebruiken op soortgelijke locaties en om de gebruiksnormen van de grondstof aan te passen.