Afbeelding
Foto: pr

Van 5 tot en met 14 augustus

Zitconcerten op Noordzee Zomerfestival

Het Noordzee Zomerfestival (NZF), van 5 tot en met 14 augustus op het strandplein aan de Boulevard in Katwijk, gaat door. Dat laat de organisatie afgelopen maandag weten naar aanleiding van de nieuwe maatregelen, zoals vorige week vrijdag aangekondigd door minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. ‘We gaan bezoekers een zitplaats geven aan diverse soorten tafels. Daarmee voldoen we aan de regels’, meldt NZF-woordvoerder Marco den Engelsman.


De organisatie had juist vorige week donderdag het programma voor de komende editie bekend gemaakt. Dit jaar zijn vanwege aangescherpte regels de dagen met optredens al beperkt tot het weekend. Op de twee vrijdagen en zaterdagen in de festivalweek treden bands en DJ’s op, waaronder een Rolling Stones Tribute, De mannen van Oranje met Nederlandstalige meezingers, Golden Earring Tribute en partyband We Want More. Er is weer een editie van Vrienden van Katwijk live onder leiding van de Katwijkse coverband Support Act.


Overdag zijn er de bekende kinderactiviteiten, zoals golfsurfen, bingo, legobouwen, schatgraven en zeskamp. Voor de ouderen organiseert het NZF diverse sportactiviteiten en bootcamps en is er het legendarische touwtrekken in de branding, maar ook een bingoavond, pubquiz en Swingo ontbreekt niet. Voor de nog iets ouderen staat een meezingmiddag op het programma.

Alle evenementen zijn gratis toegankelijk. Voor alle activiteiten gelden de coronamaatregelen, waaronder anderhalve meter. Na 16.00 uur is de toegang voorbehouden aan diegenen die het signaal veilig geven op de CoronaCheck app.

Het hele programma is te zien op www.noordzeezomerfestival.nl



Op zaterdag 24 juli

Yin yoga in Soefitempel

In de Soefitempel in de Katwijkse zuidduinen is op zaterdag 24 juli van 19.30 tot 21.30 uur een workshop Yin yoga door Jan Kraaijenoord met muzikale begeleiding van Jimmy Fredriksz.


Yin yoga is een langzame en meditatieve vorm van yoga en geeft ruimte in het lichaam in de ruimste zin van het woord. Met rustige houdingen die voor langere tijd worden vastgehouden (1 tot 8 minuten).

Het aanhouden van de houdingen kan ongemakkelijk aan gaan voelen wat je uitdaagt niet alleen je lichaam te ontspannen maar ook je mind(fulness). Yin yoga zorgt voor een flexibeler en uiteindelijk ook sterker lichaam en innerlijke stilte.

Jan Kraaijenoord verzorgt de workshop, is gediplomeerd Yin Yoga docent en heeft ruime ervaring op het gebied van Yin yoga, ademcoaching en koudetraining.

Deelname kost 25 euro p.p.

Aanmelden via jet@jetenzo.nl



Volgend mysterie na de Brittenburg

‘De Geheime Oorsprong’

De Geheime Oorsprong; dat is de titel van een spannend boek van Tom Vanderlaken, pseudoniem van archeoloog Ton Buijtendorp, die eerder een omvangrijk boek publiceerde over de Brittenburg bij Katwijk. De tweede druk van zijn onlangs verschenen fictiedebuut ligt vanaf komende woensdag in de boekhandel, waaronder de Katwijkse Read Shop. Het pseudoniem verwijst naar zijn moeders achternaam, een familie die vanaf begin 17de eeuw in Leiden woont.


Net als bij de Brittenburg, is een daadwerkelijk mysterie de basis, maar deze keer een die nog nauwelijks bekend is: het blijkt dat het oorsprongsverhaal uit alle oudste Bijbelse codices ontbreekt, en sinds 1958 ook uit de oudste Hebreeuwse codex.

Het begint bij een bestaande Leidse codex uit de laat-Romeinse tijd, de oudste van de Lage Landen. De twee hoofdrolspelers bezoeken Leiden tweemaal, en zien belangrijke bestaande aanwijzingen in het Rijksmuseum van Oudheden, achterin het boek aangegeven op een museumplattegrond. Achtervolgd door een geheime orde zoeken ze daarna langs drie continenten naar andere aanwijzingen. Bijzonder is dat hun queeste nieuwe inzichten oplevert waarvan een van de meelezende wetenschappers op de achterflap van het boek al aangeeft dat de nieuwe perspectieven uitdagen tot verder onderzoek.

Het boek laat zich simpel lezen als een spannende avonturenroman met spelenderwijs informatie zoals een cursus hiëroglieflezen in één minuut. Met dergelijke kennis ontrafelen de hoofdrolspelers stapsgewijs het mysterie, waarbij de actieve lezer tussendoor kan proberen hen voor te zijn. Achterin het boek staan locaties in binnen- en buitenland waar de lezer het avontuur desgewenst deels zelf kan herbeleven.

Tom Vanderlaken. De geheime Oorsprong. Zomer & Keuning 376 pp. ISBN 9789020542042. 19,99 euro.