Ontwikkelaar zet vraagtekens bij realiteitszin

College kiest voor ‘uitsluitend groene’ Kwakelwei

‘Vanwege de ligging kan een uitsluitend groene ontwikkeling van de Kwakelwei een zeer bijzondere bijdrage leveren aan niet alleen de groenstructuur maar ook aan diverse Katwijkse groen-ambities (‘1+1=3 effect’). Die toelichting op het strategische groenproject Kwakelwei in het vorige week verschenen Groenstructuurplan laat geen misverstand bestaan over de ambitie van het college van burgemeester en wethouders: de Kwakelwei blijft onbebouwd.


Daarmee lijkt het college nadrukkelijk stelling te nemen in de jarenlange discussie over de toekomst van het agrarische eiland naast woonzorgcentrum De Wilbert in het Katwijkse Rijndorp, dat enkele jaren geleden is aangekocht door de Katwijkse projectontwikkelaar Van Rhijn Bouw voor een Katwijkse particulier.


Het gebied werd gekocht van het Hoogheemraadschap van Rijnland om er woningen te kunnen bouwen, maar de Van Rhijn Projectontwikkeling (VRP) kreeg al snel te maken met de Vrienden van het Rijn Park. Die Vrienden timmerden de afgelopen jaren nadrukkelijk aan de weg om het gebied juist vrij te houden van woningbouw en hielden een vurig pleidooi om er een stadspark van te maken. Naar nu blijkt met succes, want de Vrienden krijgen in ieder geval ook de steun van het college.


'Wethouder houdt woord'

‘Blij en positief’ zijn de Vrienden van het RijnPark over het door de wethouder aan de gemeenteraad gepresenteerde groenstructuurplan, reageert voorzitter Koos Nijgh. ‘De wethouder heeft hiermee woord gehouden en doet wat hij eerder beloofde, namelijk de Kwakelwei onderdeel maken van de groenstructuur in Katwijk. Dat siert hem. Temeer nu hij ook het college daarvan heeft weten te overtuigen en ook deze zich in het plan uitspreekt voor een volledig groene Kwakelwei. Dit brengt realisatie van door de Vrienden van het Rijnpark voorgestelde natuurpark, zoals uitgewerkt in het RijnPark Plan, een stap dichter bij.’


Het woord is nu aan de gemeenteraad, aldus Nijgh. ‘Het is aan de gemeenteraad om deze groene visie over te nemen en vast te stellen en haar ware groene gezicht te tonen en daarmee te kiezen voor een goed binnenstedelijk leefklimaat in Katwijk voor nu en in de verre toekomst. Wij gaan ervan uit dat de gemeenteraad daartoe zal besluiten. En daarna hand aan de ploeg onder het motto geen woorden maar daden.’


Realiteitszin

Jan van Duijn (VRP) gaat voor het grootste deel mee in de plannen voor de Kwakelwei, zoals die in het groenstructuurplan zijn opgetekend, zegt hij na lezing. VRP presenteerde eerder dit jaar ook zijn plannen voor het eiland tussen Katwijk aan den Rijn en Rijnsburg en wil het gebied eveneens grotendeels inrichten als stadspark met langs het Additioneel Kanaal een strook met villa’s en appartementen ‘in het groen’.


‘Het enige waarin we verschillen is de woningbouw die er volgens ons wel kan komen.’ Daarmee wordt volgens hem ook de realiteitszin van het voorgestelde park op de Kwakelwei minimaal. ‘Ik ben erg benieuwd hoe ze denken het te realiseren. De Kwakelwei is particulier bezit en er is nooit een gesprek geweest met de eigenaar.’ De aanleg van het stadspark in het VRP-plan wordt bekostigd uit de verkoop van de nieuwe woningen en kost de gemeente niets. ‘Dat maakt de realisatie ervan op korte termijn mogelijk’, aldus Van Duijn.


De ontwikkelaar wacht overigens nog steeds op antwoord van de gemeente op het principeverzoek voor woningbouw op de Kwakelwei, zoals dat eerder dit jaar is ingediend. En hij kijkt uit naar de politieke discussie in de gemeenteraad na de zomer over het groenstructuurplan.


Overigens lijkt het college zelf ook de deur nog niet op slot te hebben. Het woordje ‘kan’ in de eerste zin van de toelichting heeft een voorbehoud in zich.



Hondenuitrenplaats voorlopig nog dicht

De nieuwe hondenuitrenplaats in het tijdelijke wandelpark in Valkenburg langs de Tjalmaweg blijft voorlopig nog dicht. Valkenburger Wiggert ten Haken en zijn vrouw hadden daar onder andere stukjes glas en plastic aangetroffen en volgens de Valkenburger ‘van asbest verdachte restanten’. Hij liet het onderzoeken op een laboratorium en die bevestigde zijn vermoeden.


Naar aanleiding van die berichten in de media hebben provincie Zuid-Holland en aannemer Boskalis, die verantwoordelijk zijn voor de aanleg daarvan, de grond in en rond de tijdelijke hondenuitlaatplaats geïnspecteerd op onder andere glas- en puinresten en mogelijke aanwezigheid van asbest. 

‘Bij deze inspectie zijn geen glas en scherpe stukjes kunststof gevonden, maar wel twee puinspots', laat een woordvoerder van de gemeente afgelopen maandag weten. ‘Dit zijn plekken waar bouwpuin of -materiaal in de bodem zit, bijvoorbeeld vanwege een vroegere slootdemping. Het materiaal zal op beide plekken worden verwijderd, evenals het puin in de hondenuitlaatplaats.'


Tijdens de visuele inspectie is er geen asbest gezien, laat de woordvoerder weten. ‘Maar voor de zekerheid worden de puinspots binnenkort onderzocht door asbestexperts. Totdat er meer duidelijkheid is, blijft de hondenuitlaatplaats afgesloten.'