GB: genieten en ondernemen op strand

Ingezonden n GB


Genieten én ondernemen op strand kan prima samen volgens GemeenteBelangen (GB). Het gemiddelde strandvak is 15.000m2 groot. Volgens GB ruimte genoeg om ruimte te bieden aan ondernemers én om mensen te kunnen laten genieten van het vrije strand. 


Mooie zandterrassen, strandpaviljoens of strandspeeltuinen hoeven de beleefbaarheid en natuur op het strand niet te bijten. Het college is daar echter wel bang voor wat resulteerde in een bestemmingsplan Kustwerk dat vol stond met beperkende regelgeving voor de strandpaviljoens, speel- en sporttoestellen en zelfs buitendouches.


GB vindt het goed om kaders te stellen, maar geef ondernemers ook ruimte om te ondernemen.


Om het bestemmingsplan meer ruimte te laten bieden, diende GB drie wijzigingsvoorstellen in. Over het toestaan van 250 m2 zandterras, geen maximum op speel- en sporttoestellen en voor het verlagen van de minimale afmeting van een strandpaviljoen.


Lekker met je voetjes in het zand lunchen, terwijl de kinderen in de strandspeeltuin spelen, werd door het nieuwe bestemmingsplan zo goed als uitgesloten. Extra zandterras is niet toegestaan en per strandpaviljoen mogen er maar drie sport- of speeltoestellen geplaatst worden.


GB plaatst dit in het hokje 'overregulering' en diende samen met het CDA, Durf en D66 een wijzigingsvoorstel in om 250 m2 extra zandterras toe te staan.


 Afgelopen zomer was er al extra zandterras toegestaan vanwege de coronamaatregelen. Dit heeft niet tot problemen geleid en er was voldoende ruimte op het vrije strand. Dankzij ons voorstel kunnen de paviljoenhouders nu permanent 250 m2 extra zandterras aanleggen, want een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor.


Speeltoestellen

GB stelde daarnaast voor om het maximum aantal speel- en sporttoestellen los te laten, zolang de paviljoenhouders binnen het gehuurde bouwvlak blijven. Een leuke strandspeeltuin of sporttoestellen, zoals in andere kustplaatsen, zijn anders uitgesloten, terwijl de gemeente pleit voor bewegen in de buitenlucht. 

Ondanks dat de wethouder, net als SGP en CU, veel onheilspellende taferelen voorzagen door een extra glijbaan op strand, heeft een meerderheid van de raad ons voorstel gesteund. 


Het liefst zag GB ook de minimale afmeting voor een strandpaviljoen naar beneden gaan. Zodat paviljoenhouders indien gewenst ook kleiner mogen bouwen.

 

Hier was helaas geen meerderheid voor. Wel heeft GB een toezegging van de wethouder gevraagd om bij het strandbeleid het minimum en maximum aantal strandcabines en strandhuisjes te bespreken. Ondernemers zijn nu verplicht om een minimum aantal strandcabines te plaatsen, ook als zij dit niet willen.


GB vindt; laat ondernemers ondernemen en laat dit soort over regulerende regeltjes los.