De Zanderijtuintjes worden vrijdag met een officieel tintje geopend. | Foto: pr
De Zanderijtuintjes worden vrijdag met een officieel tintje geopend. | Foto: pr Foto: pr

Met historische fotopanelen

Vrijdag officiële opening ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’

Ook al zijn de vele deelnemers aan het tijdelijke initiatief ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’ al enige tijd actief bezig in het kader van ‘Groen verbindt’, nu is er de mogelijkheid om het met een officieel tintje te openen. Vrijdag 16 juli om 15.00 uur vindt dat plaats op het perceel met de onthulling van een speciaal geschilderd bord.

Maar ook de dertig historische fotopanelen met foto’s van deze jaren zijn er voor het eerst te bewonderen. En het prachtige boek ‘Twee palen brood en één kruik koffie’ van Willem van Duijn over de historie van de Zanderij met haar tuinders is er weer te koop deze middag. 

'Prachtig boek weer te koop'

Gerard Bol, tijdelijk initiatiefnemer: ‘Op deze fotopanelen staan veel foto’s uit dit Zanderijboek. Door de grote vraag ernaar is er, gekoppeld aan mijn initiatief, een speciale herdruk en voor €15,- kunt u de trotse eigenaar van dit boek worden.’

Vrijdagmiddag 16 juli start de verkoop waar alleen contant kan worden betaald. Na deze dag kunt u het boek kopen bij ‘Drukwerkenzo’ in de Katwijkse Torenstraat. 

‘Mooi om dat historische tuindersverleden met zoveel projectjes als o.a. de schooltuinen met elkaar te laten herbeleven hier tot maart 2028’, aldus Bol.

Van harte welkom

De ingang is tegenover het Shell-station aan de Provinciale Weg, maar ook via het rode fietspad wandelend langs de wijngaard te betreden. 

En kunt u vrijdagmiddag 16 juli niet? Alle dagen is het tot zonsondergang een heerlijk gebied om te wandelen in het groen en de historische fotopanelen te bekijken.

Voor foto’s en meer informatie over het tijdelijke initiatief ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’ zie de gelijknamige Facebookpagina. 


Woensdagavond 21 juli

Zomeravondwandeling Berkheide

IVN regio Leiden organiseert woensdagavond 21 juli samen met Stichting Duinbehoud de tweede zomeravondwandeling van dit jaar door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar. 

De wandeling start om 19.30 uur bij de Soefietempel aan de Zuidduinseweg 7 in Katwijk en duurt zo’n 2 uur.

Diverse gidsen nemen u mee en vertellen onderweg over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen achter zijn gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten van dit cultuurrijke landschap en als u geluk heeft ziet u onderweg misschien wel een ree of een vos. Vanwege de 1,5 meter regel zijn de groepjes klein. Dat heeft tot gevolg dat aanmelden verplicht is. Dat kan per e-mail (doornebalh@gmail.com).Geef dan uw naam op en het aantal deelnemers dat u opgeeft. Als de wandeling van 21 juli vol zit, kunt u zich opgeven voor de zomeravondwandeling van 4 augustus of 18 augustus. 

Op de website van IVN-Leiden (www.ivn.nl/afdeling/leidse-regio) kunt u zien of de wandeling vol is. 

Advies: kom zo mogelijk op de fiets, er is parkeergeld verschuldigd als u met de auto komt. 

Neem een jas of trui mee, het kan 's avonds al flink afkoelen. De wandelingen zijn gratis.


Meeuwen houden van vliegende mieren

Vlak voor de finale van het EK-voetbal in Londen, werd gevreesd voor een invasie van vliegende mieren in het stadion. Daar was weinig van te merken, maar afgelopen maandagmiddag was er wel een kleine uitbraak van vliegende mieren in Katwijk. Tot groot genoegen van veel meeuwen en kauwtjes.

De meeste mieren hebben geen vleugels, maar tijdens de paarperiode zijn er eind juli, begin augustus zwermen vliegende mieren te zien. 

Dat is de paarperiode van de wegmier, de meest voorkomende mier in Nederland. De jonge koninginnen vliegen dan uit en paren hoog in de lucht met de mannetjes.

Echt handig zijn die mieren met hun tijdelijke vleugels niet. Ze storten vaak neer en zowel in de lucht als op de grond worden ze verorberd door vogels.

Dat was eind maandagmiddag goed te zien in Katwijk. Veel meeuwen in de lucht die zoveel mogelijk van die kleine hapjes vol vetten en eiwitten proberen te vangen. 

En veel meeuwen en andere vogels gewoon midden op straat om de neergestorte mieren op te peuzelen.