KSV over onderzoek Beaumix: ‘Bizar’

Woordvoerder Piet Ooms van het burgerinitiatief ‘Katwijk Smart Village (KSV) is stomverbaasd over het resultaat van het onderzoek naar Beaumix, de bouwstof die aannemer Boskalis gebruikt bij de verbreding en verdieping van de Tjalmaweg in Valkenburg.


‘Bizar dat door een gekozen rekenmethodiek, waarbij de norm met een factor 1,4 mag worden overschreden er nu voor de volgende generaties 5.000 kg antimoon klaar ligt om ons milieu langzaam te vervuilen. Er ligt overigens nog veel meer (chroom, cadmium) aan zware metalen. Antimoon staat in de Top-10 van de meest giftige metalen’, reageert hij op social media naar aanleiding van het bericht van de gemeente dat Beaumix aan alle voorwaarden voldoet.


‘Waarom zou de Provincie hier willens en wetens voor kiezen? En waarom gaat Boskalis gewoon onverstoord door?’, vraagt Ooms zich af. ‘Wij hebben altijd netjes op onze omgeving gepast. Bomen gepoot en onze leefomgeving groen gehouden. De bomen zijn gekapt, groen is grotendeels weg en nu ons ook nog opschepen met een vervuiling die zijn weerga nog niet kent’.


Enige uitweg

De Valkenburger ziet een civielrechtelijke procedure tegen Boskalis als enige uitweg om te voorkomen dat de vervuilde grondstof wordt gebruikt.


KSV houdt de ontwikkelingen van de nieuwe Rijnlandroute bij Valkenburg scherp in de gaten.

Afgelopen november spande KSV nog een spoedzaak aan bij de Raad van State om de tijdelijke verlegging van de N206 te stoppen. De Raad van State wees die zaak af. De tijdelijke weg aan de noordzijde van de huidige N206 loopt dicht langs woningen en basisschool De Dubbelburg.


In diezelfde maand bracht KSV de hele kwestie rondom Beaumix naar buiten, nadat uit eigen onderzoek was gebleken dat er verhoogde concentraties chroom, cadmium, koper, nikkel, lood en zink waren aangetroffen. En ging de politiek zich er mee bemoeien.