Groen van Prinsterer. | Foto: pr
Groen van Prinsterer. | Foto: pr Foto: pr

Groen van Prinstererweg


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.


Door Aad van Duijn

Zo’n zestig jaar geleden ging de eerste schop de grond in om van de Hoornespolder een woonwijk te maken. Het poldergebied was van oorsprong agrarisch met een incidentele bebouwing, waaronder aan de kanaalkant wat sloperijen die een relatie hadden tot de tanende visserij en het aannemersbedrijf. Een belangrijke straat is de Groen van Prinstererweg die parallel loopt aan het Katwijks Kanaal en tevens evenwijdig aan de Hoorneslaan. In deze straat staan 117 huizen. Voor Katwijkse begrippen een groot aantal in één straat, die ontstond vanaf 1968.


Even bijzonder is de naamgever van de straat. Een studiegenoot rechten van Thorbecke uit Leiden, maar verknocht aan het Koningshuis en vooral het bedrijven van Christelijke politiek. Willem (doopnaam Guillaume) werd in 1801 geboren in Voorburg en overleed in de Hofstad in 1876.

Groen van Prinsterer stond aan de basis van ‘een antirevolutionaire opvatting over politiek en geschiedenis’. Daarmee verwees hij naar de ‘verwerpelijke revolutie’ vooraf aan de Franse Tijd, die een eind maakte aan het Ancien Regime en daarmee de invloed van Kerk en Koningshuis. Zeventien jaar fungeerde hij als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer.


Zijn brieven en geschriften geven blijk van zijn betrokkenheid bij tal van aspecten van het maatschappelijk en politiek leven, zoals op het terrein van het staatsrecht en het christelijk onderwijs. Zijn motto: ‘Een Evangeliebelijder!’, geeft de kern aan van zijn optreden in de politiek. Katwijk herdenkt hem niet alleen met een straatnaam, maar ook met de naam van een basisschool.

Groen van Prinstererweg. | Foto: Aad van Duijn