Goeiendag neef 


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: martin@watermail.com

van: daan@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Hallo neef Martin,


Ja het is zomer en de vakantie staat op punt van binnenvallen. Maar Marie en ik weten niet waar we eigenlijk naar toe moeten. Diverse landen van onze voorkeur passen hun kleur aan. En wij zelf zijn als Nederland ook niet zuiver op de graad met die toenemende besmettingen. Dus we blijven voorlopig hier. Lekker fietsen, al moet je in Katwijk nog altijd uitkijken dat je niet op een rotonde wordt platgereden. Want de auto is en blijft heilig natuurlijk, daar kan geen fiets tegenop. In tegenstelling tot de meeste andere gemeenten in ons land hebben fietsers in Katwijk op rotondes geen recht van spreken. Allemaal ten gunste van een vlotte (auto)doorstroming. Fietsers… in Katwijk de vijand van de heilige auto. Net als bomen en struiken. 


Volgens de SGP moet er maar groen weggehaald worden als dat groen ten koste gaat van parkeerplaatsen. Nou is wethouder Nagtegaal er wel tegen om de auto steeds op de eerste plaats te zetten, maar dat zet weinig zoden aan de dijk. Dus voorlopig moeten fietsers op rotondes ogen voor en achter hebben, zoals m’n moeder altijd zei. Ze zouden in Katwijk eens een voorbeeld moeten nemen aan die rotonde in Oegstgeest. Daar komen de Geversstraat, de Rhijngeesterstraatweg, de Rijnzichtweg en de Nassaulaan op uit. Maar ondanks al het dreigende verkeer, zijn de fietsers heer en meester op die rotonde en hebben ze allemaal voorrang. Zo’n rotonde als in Oegstgeest is een genot. Waarom kan dat niet in Katwijk? Tja, en zo zit ik dan vaker te mijmeren de laatste tijd. Allemaal van dit soort probleempjes te overdenken. Soms word ik kwaad, maar dan mot ik van Marie weer even aan mijn hart denken. En dan komt ze met een Zen-wijsheid aanzetten. Die luidt: op tijd naar de WC gaan. En dat helpt. Ik weet ook niet hoe het kan, maar het helpt! Dus tegenwoordig ga ik op tijd naar de WC. As ik mot, ga ik. Niet wachten. Dat is nergens goed voor. Probeer jij het ook maar eens, Martin. En je zal zien: alles wordt ineens een stuk lichter en luchtiger. Wat een tijdig toiletbezoek al niet kan bewerkstelligen. Soms zijn de dingen zo verrassend eenvoudig.


Maar goed, ik ga afsluiten. Hou je taai, neef!


Groet, Daan




Om kosten op afval te besparen

Gemeente gaat zelf papier inzamelen en piepschuim persen

Gemeente Katwijk gaat op het gebied van afval wat veranderingen doorvoeren. Met als doel om de dienstverlening naar de inwoners te verbeteren en om kosten te besparen. Vanaf maart 2022 wordt papier door de gemeente zelf ingezameld en er wordt een EPS-pers aangeschaft. Een EPS-pers perst piepschuim tot compacte pakketten die weer hergebruikt kunnen worden. Uit onderzoek bleek dat deze keuze veel geld bespaart. 


Minder kosten waren niet de enige overweging om voortaan zelf papier op te gaan halen. De verwachting is dat gemeente zelf sneller in kan spelen op volle of verstopte containers; een grote ergernis van veel inwoners. Een ergernis die inwoners overigens grotendeels zelf kunnen voorkomen door grote dozen klein te maken. Grote dozen blijven hangen in het huisje en dan lijkt de container vol maar is dat niet. 


Door papier zelf in te gaan zamelen wordt er naar verwachting 138.000 euro per jaar bespaard. 


Scholen en verenigingen

Wat niet verandert, is dat scholen en verenigingen papier in kunnen zamelen door een container te plaatsen op hun terrein. De gemeente haalt dit papier op en de opbrengst gaat naar de school of vereniging. Scholen of verenigingen die dit nog niet doen, maar dit wel graag willen, kunnen zich melden door een e-mail te sturen naar andersinzamelen@katwijk.nl. 


Duurzamer

Het aanschaffen van een EPS-pers bespaart niet alleen kosten maar is ook duurzamer. 

Doordat de pakketten samengeperst worden, hoeft er minder vaak afgevoerd te worden. Dat betekent dat er minder vaak een vrachtwagen hoeft de komen om het piepschuim op te halen, dus minder belasting van het milieu. 


Piepschuim
naar milieustraat

Piepschuim mag in het restafval, maar liever ziet de gemeente dat het naar de milieustraat wordt gebracht. Piepschuim in het restafval wordt verbrand. En zeker als inwoners straks gaan betalen voor het restafval is dat zowel voor de kosten als voor het milieu niet goed. 


Piepschuim dat naar de milieustraat wordt gebracht wordt namelijk hergebruikt. En extra voordeel is dat de gemeente geld krijgt voor piepschuim. Dit geld wordt uiteraard weer gebruikt als inkomsten voor de afvalverwerking en dat is positief voor de hoogte van afvalstoffenheffing.