Amendement over hinder vliegverkeer aangenomen

Een grote meerderheid van de gemeenteraad heeft vorige week donderdagavond een amendement aangenomen om in te zetten op vermindering van geluidshinder door vliegverkeer naar en van Schiphol. Alleen DURF en VVD Katwijk stemden tegen het amendement. DURF zag er de noodzaak niet van in en VVD sloot zich daar bij aan.


Het amendement wordt ingediend bij het agendapunt ‘Regionale Omgevingsagenda’, waarin doelen staan voor de toekomst van regio Holland Rijnland.

Dat voorstel wordt eveneens door een grote meerderheid van de raad aangenomen. VVD en KiesKatwijk (KK) stemmen tegen. Die twee partijen vinden, dat zo’n toekomstvisie bij de provincie thuishoort.

‘Ik doe niet mee aan een inspraakprocedure bij zo’n fake bestuur’, zegt Jaap Haasnoot (KK). ‘Wij zien geen rol voor Holland Rijnland om ruimtelijk beleid te ontwikkelen. Daar hebben we de gemeente en de provincie voor als rechterlijke bestuurslaag.’

Zo denkt ook Toon Stegmann (VVD) er over. ‘Daarnaast zijn de wensen en bedenkingen zo vaag, dat je er alle kanten mee op kunt.’

De voorstanders wijzen juist op het belang van samenwerken om samen sterker te staan.

Een motie van KK om de ‘uitvoering ruimtelijke ordening’ niet door Holland Rijnland te laten doen, wordt verworpen. Wel was er steun van VVD en Hart Voor Katwijk.

De gemeenteraad stemt unaniem in met de ‘Regionale Strategie Mobiliteit’.

DURF dient een amendement in om ‘nachtelijk openbaar vervoer te realiseren tussen Katwijk en Leiden’. De steun van D66, Fractie Smits, Hart Voor Katwijk, KiesKatwijk en PvdA (in totaal 10 stemmen) is niet genoeg.

De tegenstanders voelen er niets voor om zelf dergelijk vervoer te gaan betalen.



Bezwaren tegen verdieping op appartement Tramstraat

Het plan van de bewoners van Tramstraat 71 om een extra verdieping op het appartement toe te voegen, kan niet rekenen op het volle enthousiasme van enkele buren. Integendeel, een zevental diende bezwaren ertegen in. Zij vrezen een afname van woongenot.


Door Nico Kuyt

De zeven omwonenden hebben afzonderlijk een bezwaarschrift tegen de voorgenomen opbouw ingediend met elk een eigen inhoud, zo bleek vorige week tijdens een gehouden ambtelijke hoorzitting over de protesten in de raadzaal.

Toch richten de bezwaren zich op dezelfde zorgen. Zoals over het verlies van de zichtlijn. De appartementen aan de overkant hebben nu over het dak zicht op het dorp, zoals de Nieuwe Kerk. Dat raken zij nu kwijt. Hun woningen worden minder waard. En in de donkere maanden als de zon zakt, treedt de duisternis in hun woningen. Minder licht en warmteverlies in de winter.


En dan is er nog de inkijk in de woningen, bezwaarmakers voelen zich in hun privacy aangetast. De opbouw zorgt voor een kokerwerking met meer hinder aan geluid en luchtvervuiling. Zo rammelen er vele bussen door de straat. En wat te denken van de stikstof. En dan beleven zij een verstoring van de esthetische aanblik.

De woonblokken zijn in de Tramstraat gebouwd van hoog naar laag en weer hoog en laag. Bij de bouw veertig jaar geleden is daar goed over nagedacht. Dit wordt nu verstoord. En als er een schaap het goedgekeurd krijgt, komen er meer. Straks is het hek van de dam.


Verbazing wordt uitgesproken dat dit op basis van welstand is goedgekeurd en de vergunning verleend, want 'het ziet er niet uit', verwoordde een van de bezwaarmakers het plan en daar 'wordt je niet vrolijk van'. Saillant detail is dat een aantal jaren geleden eenzelfde plan is afgekeurd.


Uitzicht

De gemachtigde voor de initiatiefnemer ziet het anders. ‘Uitzicht koop je niet’, klonk het door de raadzaal. De familie wil uitbreiden. Huizen zijn duur, de kinderen blijven langer thuis wonen. Dan is er meer ruimte nodig.

Het wordt geen blok steen, maar de opbouw wordt heel fraai uitgevoerd met een mooie steenstrip, en komt terug te liggen van het bestaande gebouw. En die inkijk, dat is te verwaarlozen door de afstand. Je gaat niet de hele dag naar de buren zitten kijken.


De hoorambtenaren gaan de vergunningverlening tegen het licht houden. Daarna neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit op de zeven bezwaren.



Geslaagd n vervolg


Driestar College Gouda

HAVO

Joël Blees; Annemarie Haasnoot; Mirthe Hoek; Hannah Klok; Kees van der Meij; Arie Willem Plug; Joël Schuitemaker; Marten Zwaan.


Atheneum

Wouter Harrison; Willemijn Jonker; Martje den Ouden; Wilmar van der Plas; Henk van Rijn; Dirk Schuitemaker.


Gymnasium

Anne-Beth Ouwehand.


Northgo College

HAVO

Jan Guijt; Wessel de Haas; Tjalle Jongejan; Melvin van der Marel.


MAVO

Colin Noort; Luc van der Plas; Zoë Teske; Sophie Vooijs.


VWO

Quinty den Os.


Teylingen College Leeuwenhorst

HAVO

Wieger de Haas.




Teylingen College
KTS Voorhout

VMBO-TL

Mike Blase; Alex Houwaard; Dave Houwaard; Marc van Rijn.


Teylingen College; sector Duinzigt; Oegstgeest
VMBO-TL

Tessa van der Boon; Joost van den Oever; Lukas Varkevisser; Tim Varkevisser.