Afbeelding
Foto: pr

Conradstraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.


Door Aad van Duijn

In de voormalige wachtkamer van mijn huisarts hing een grote prent van het graven van de sluizen in de Napoleontische tijd. Een beeltenis dat veel Katwijkers gezien moeten hebben. Nadat de monding van de Oude Rijn verzandde werd er nagedacht over een nieuwe ontsluiting om het overtollige water uit het lage binnenland naar zee af te voeren. In de jaren 1571-1572 werd al een bescheiden uitwatering aangelegd. Uiteindelijk ontwierp Frederik Conrad de buitensluis. Een prestigeproject dat op 24 oktober 1811 leidde tot een bliksembezoek van keizer Napoleon.

Frederik Willem Conrad bekleedde de functie van generaal opziener van Rijnland en was vanuit die hoedanigheid betrokken bij het ontwerp van de sluis en daarmee een verbinding met het achterland om het overtollig binnenwater in zee te spuien. De plannen bestonden sinds 1802. Het werk zou bestaan uit een uitwateringskanaal, een additioneel kanaal, een binnensluis en een buitensluis en een drietal bruggen. In 1804 begonnen de werkzaamheden. In 1807 was het werk klaar en werd de uitwatering in aanwezigheid van koning Lodewijk Napoleon in gebruik gesteld. Een jaar voordat de toen 38-jarige Conrad overleed.

De Conradstraat in de Hoornes bestaat uit tweeënzestig huizen. De woningen stammen uit 1963 -‘66. Zoals in veel wijken uit de tweede helft van de vorige eeuw suggereerde de bij Openbare Werken in dienst zijnde ing. Jan van Brakel de naam van de straat. Van Brakel was een betrokken lokaal historicus en oprichter van het Genootschap Oud Katwijk.

Afbeelding