Jan ter Haar (tweede van links) overhandigt boeken aan de burgemeester, wethouder en vertegenwoordigers van het Katwijks Museum, DunaAtelier en Open Hof. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Jan ter Haar (tweede van links) overhandigt boeken aan de burgemeester, wethouder en vertegenwoordigers van het Katwijks Museum, DunaAtelier en Open Hof. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Eerste exemplaar voor burgemeester

Katwijks glas in lood in boek

Oud-Katwijker Jan ter Haar heeft vorige week woensdag in het gemeentehuis het eerste exemplaar van zijn fotoboek ‘Glas in lood in Katwijk’ overhandigd aan burgemeester Cornelis Visser. Dat gebeurde heel toepasselijk in de traphal voor het glas in lood raam met het wapen van Katwijk.


Jan ter Haar, voormalig docent aan de technische school in Katwijk, is amateur glazenier en heeft zich de laatste jaren verdiept in het glas-in-lood van veel Katwijkse gebouwen. Hij schreef daar maandelijks een column over, die gepubliceerd werd in deze krant. Die columns en meer heeft hij verzameld in een boek met afbeeldingen van Katwijkse, Rijnsburgse en Valkenburgse glas-in-loodramen. Hij geeft daarbij veel achtergrondinformatie over de ramen van het gemeentehuis, het museum en kerkgebouwen in Katwijk, zoals de plaatsingsdatum, opdrachtgever en kunstenaar.


Ook anekdotes rondom een raam zijn opgetekend en worden ondersteund met archiefmateriaal. Zoals de briefwisseling met toenmalig Prinses Juliana, die één van de drie ramen in het gemeentehuis officieel heeft geschonken.

De productie van het boek is via een doneeractie, mogelijk gemaakt. De opbrengst van de verkoop komt ten goede komen aan drie Katwijkse culturele instanties, het Museum Katwijk, DunaAtelier en Open Hof Cultureel. Op die locaties wordt het boek ook verkocht.


Ter Haar ziet de uitgave van dit boek als een mooie afsluiting van veel goede jaren in Katwijk. Hij kwam 38 jaar geleden vanuit de Achterhoek naar Katwijk om te werken als docent aan de Chritelijke Technische School en heeft zich in zijn Katwijkse tijd veel beziggehouden met zijn passie: historisch onderzoek naar glas in lood ramen. Met zijn vrouw Christien is hij nu weer terug naar zijn roots, de mooie Achterhoek.



In september nieuwe start Project Talent

‘Steviger in mijn schoenen en weten dat ik dingen kan en waard ben’

Denk je eens in. Je hebt een leuke opleiding gekozen, maar komt halverwege het schooljaar er achter dat deze opleiding toch niet inhoudt wat je er van had verwacht. Je bent uitgevallen op school, omdat het lastig is aansluiting te vinden bij jouw klasgenoten. Of je doet een super leuke opleiding en wilt graag nog extra ervaring op doen. Allemaal redenen waarom jongeren mee doen aan Project Talent.


De eerste lichting jongeren naderen het einde van hun persoonlijke Project Talent-reis en nemen mooie ervaringen mee in hun koffer. In september start Project Talent (opnieuw) in Katwijk.


Ruimte voor 50 jongeren

In februari zijn 2 groepen jongeren gestart met Project Talent. Jongeren zetten hun enthousiasme, frisse blik en kwaliteiten in bij lokale organisaties. Denk aan koken bij dagbesteding Langeveldshof, contactmaatje bij Welzijnskompas, lesactiviteiten bij natuur- en milieueducatie de Groene Bol, praktische klussen bij Stoomtrein Katwijk Leiden of interventies met paarden bij De Opstap.


Jongeren staan steviger in hun schoenen, vergroten hun zelfvertrouwen en doen extra ervaring op bij organisaties die zij interessant vinden. In september starten nieuwe trajecten in Hillegom, Katwijk, Noordwijk en Teylingen. Er is plek voor ruim 50 jongeren.


Project Talent

Project Talent is speciaal voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar die hun talenten willen ontdekken, nieuwe mensen willen ontmoeten en iets goeds willen doen voor een ander. Het project duurt totaal 6 maanden (van september tot en met februari 2022).


Er wordt in de eerste maand gestart met skillstrainingen over communicatie, presentatie, kwaliteiten en doelen. Vervolgens worden jongeren op basis van hun kwaliteiten en interesses gekoppeld aan lokale organisaties waar jongeren vrijwilligerswerk gaan doen. Tijdens deze vijf maanden krijgen jongeren begeleiding door intervisie en individuele gesprekken. Het traject wordt feestelijk afgerond met een landelijk erkend certificaat!


Aanmelden

Jongeren kunnen zich aanmelden kan tot 31 augustus zich inschrijven via www.projecttalentmdt.nl.

Benieuwd naar wat een jongere vindt?

Bekijk het verhaal van Niekee:

https://youtu.be/TMXfAfCAWpA

Stoomtrein Katwijk Leiden is een van de deelnemende organisaties aan Project Talent. | Foto: pr