Afbeelding
Foto: pr

Aandacht voor Financieel Misbruik van Ouderen

Afgelopen dinsdag was het internationale dag tegen ouderenmishandeling. Een veel voorkomende vorm van ouderenmishandeling is financieel misbruik.


In deze regio vraagt Rabobank aandacht voor dit taboeonderwerp. Rabobankmedewerkers delen deze dag speciale informatieboxen uit bij zorg- en welzijnsorganisaties. De boxen bevatten informatie van de overheid over veilig financieel ouder worden.

Met name alleenstaande hulpbehoevende ouderen met een beperkt sociaal netwerk zijn een potentieel slachtoffer voor financieel misbruik. De dader is veelal een familielid of een ‘trouwe hulp’ waarvan het slachtoffer voor hulp van afhankelijk is. Hoe kleiner het sociaal netwerk, hoe makkelijker de dader ruimte voelt onrechtmatig te handelen. Misbruik ontstaat niet van de ene op de andere dag. Vaak gaan daders steeds een stapje verder en voelen slachtoffers zich onder druk gezet.


Voorkomen & Stoppen

Het belangrijkste bij financieel misbruik is de kans op het ontstaan minimaliseren. Op de website www.aanpak-ouderenmishandeling.nl staat daarover meer informatie en is ook de informatie box te bestellen. Als er een vermoeden is van financieel misbruik is het belangrijk daarover te praten. Dat kan 24 uur per dag en zeven dagen per week anoniem en vertrouwelijk met Veilig Thuis via het gratis telefoonnummer 0800-2000.

| Foto: pr