Het monument ter herinnering aan de Stijkelgroep op begraafplaats Westduin in Den Haag. Een replica daarvan komt mogelijk in Katwijk te staan. | Foto: pr
Het monument ter herinnering aan de Stijkelgroep op begraafplaats Westduin in Den Haag. Een replica daarvan komt mogelijk in Katwijk te staan. | Foto: pr Foto: pr

Replica verzetsmonument Stijkelgroep op weg naar Katwijk

Er komt zo goed als zeker een verzetsmonument bij in Katwijk. Het gaat om een replica van het monument ter herdenking aan de Stijkelgroep, dat op begraafplaats Westduin in Den Haag staat, waar jaarlijks de gevallenen van die verzetsgroep worden herdacht. Van het monument is een replica in bezit van het voormalige verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda. Door verhuizing en nieuw collectiebeleid is de replica daar overbodig geworden.


Op het monument en replica staan de namen van drie Katwijkers, de zwagers Arie en Willem van der Plas, en Willem Hoek. Die laatste was politieagent in Scheveningen. De meeste leden van de Stijkelgroep, vernoemd naar leider Johan ‘Han’ Aaldrik Stijkel, worden na verraad al in april 1941 door de Duitsers opgepakt en in de gevangenis in Scheveningen, bijgenaamd Oranjehotel, ondergebracht.


Later worden de gevangenen naar Berlijn gebracht en verdeelt over drie gevangenissen. In september 1942 krijgen 39 leden van de groep het doodvonnis. Later kregen zes leden gratie en tuchthuisstraf opgelegd. Eén lid was overleden in de gevangenis. Op 4 juni 1943 worden de 32 ter dood veroordeelden gefusilleerd.


In juni 1947 worden de lichamen, die begraven zijn op een begraafplaats in de Russische sector van Berlijn, naar Nederland overgebracht. Onder zeer grote belangstelling worden de leden van de Stijkelgroep herbegraven op de begraafplaats Westduin in Den Haag. De replica werd door een familielid van Willem van der Plas onder de aandacht gebracht bij de gemeente. Vorige week kwam het aan de orde in de gemeentelijke commissie Beeldende Kunsten. Die is positief om het kunstwerk naar Katwijk te halen. Waar het komt te staan, is nog niet duidelijk; daarover gaat de gemeente in overleg met een aantal deskundigen.


De oude begraafplaats aan de Zuidstraat in Katwijk aan Zee lijkt voor de hand liggend, omdat die is aangewezen als Oorlogsgraf onder visie van de Oorlogsgravenstichting.


Aan de Kunstwacht, die sinds ruim een jaar de kunstwerken in de buitenruimte van Katwijk in onderhoud heeft, is gevraagd om advies. De kosten voor vervoer en schoonmaak van het replica-monument worden geschat op zo’n drieduizend euro.


Meer informatie over de Stijkelgroep op katwijkinoorlog.nl en stijkelgroep.nl.