Het monument op de noord-Boulevard. | Foto: www.treffendbeeld.nl
Het monument op de noord-Boulevard. | Foto: www.treffendbeeld.nl Foto: Dirk van Egmond

Herdenking omgekomen zeelieden

Stichting Visserijdagen Katwijk organiseert maandag 5 juli weer het moment, waarop wordt herdacht dat veel van onze dorpsgenoten tussen 1919 en heden tijdens hun werk op zee gebleven zijn.

Bijna 300 namen, uitgesneden in staal op het monument op de noord-Boulevard, laten de gaten zien welke in gezinnen en families geslagen zijn. Verdriet dat nog versterkt wordt, omdat er in veel gevallen nooit een graf gedolven kon worden omdat het lichaam van een dierbare nooit gevonden werd. Soms wordt na jaren een lichaam nog geïdentificeerd en krijgen de nabestaanden zekerheid. Maar dat is lang niet altijd het geval.


De herdenking begint om 20.00 uur. Burgemeester Cornelis Visser en wethouder Jacco Knape leggen namens de gemeente een krans bij het monument, waarna de burgemeester een In Memoriam uitspreekt. Medewerking wordt verleend door de koperblazers van de 125-jarige Harmonie Katwijk die passende liederen ten gehore brengt. Vanwege coronabeperkende maatregelen wordet een aantal nabestaanden persoonlijk uitgenodigd bij dit moment van herdenken aanwezig te zijn. Zij zullen ook een aandeel in de herdenking hebben.

Stichting Visserijdagen vraagt nadrukkelijk familieleden van Anthonie Spaanderman, geboren 29 februari 1908, op zee gebleven op 22 september 1921 en familieleden van Leendert Dirk Ros, geboren 4 oktober 1891, op zee gebleven op 2 december 1921 zich willen melden. Dit kan via 06 57377500 of via het contactformulier op www.visserijdagen-katwijk.nl !


De herdenking wordt live uitgezonden, zodat u deze vanuit uw eigen huis kunt meebeleven of op een later moment kunt bekijken.



Gemeente hard bezig om                 inwoners naar werk te begeleiden

Inwoners die niet zelfstandig werk kunnen vinden, worden door de gemeente hierbij geholpen. Door deze inspanningen daalde het aantal bijstandsuitkeringen de afgelopen jaren steeds. Op 1 januari 2018 waren er 901 uitkeringen. Een jaar later 885 en weer een jaar later 845. Aan deze daling is door corona een einde gekomen. In 2020 is het aantal uitkeringen weer gestegen naar 874. Dat meldt de gemeente in een persbericht.


De instroom in de bijstand nam toe door de coronacrisis. En om dezelfde reden waren er minder mogelijkheden om inwoners aan werk te krijgen.

Wethouder Adger van Helden: ‘We waren de afgelopen jaren goed op weg, dus is het erg jammer dat we door corona die lijn niet konden doorzetten. Iedereen is erbij gebaat dat inwoners meedoen in de samenleving en zoveel mogelijk via betaald werk. Daar zetten wij vol op in. Gelukkig zien we dat we in 2021 alweer meer inwoners uit de bijstand kunnen laten uitstromen dan dat er instromen.’

‘Voor veel mensen is het niet zichtbaar, maar we doen veel om zoveel mogelijk inwoners aan werk te helpen.' Een werkcoach koppelt de inwoner direct aan openstaande vacatures zodat een uitkering helemaal niet of maar kort nodig is. 'Dat werkt en daar gaan we mee door.’

De gemeente heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in vaste klantmanagers, die ook vaker contact hebben met de klant. Voor jongeren zijn er speciale klantmanagers.

Ook zijn er voor inwoners die ver afstaan van de arbeidsmarkt zogenaamde ‘sociale activeringstrajecten’. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in de zorg doen of helpen bij een sportvereniging of de bibliotheek.

Voor de begeleiding naar werk werkt de gemeente samen met het Servicepunt Werk (SPW). Dit is een samenwerkingsverband met Noordwijk, Hillegom, Lisse en Teylingen. Bijvoorbeeld voor statushouders hebben zij samen met het Welzijnskwartier speciale trajecten waarbij naast inzet op werk ook wordt ingezet op taalvaardigheid.


Ontwikkelingen

Met de doorontwikkeling van het Servicepunt Werk en de Maregroep wordt de dienstverlening aan inwoners en ondernemers verbeterd. Verder worden werkgevers actief geïnformeerd en ondersteund met handvatten en tips om mensen met een psychische aandoening in dienst te nemen en te begeleiden. En er wordt actief ingezet op de aanpak van jeugdwerkloosheid.


Bijdrage van het rijk

Omdat het aantal inwoners met een bijstandsuitkering is gestegen, dient de gemeente een aanvraag bij het Rijk in voor extra budget (de zogeheten vangnetuitkering) omdat zij meer geld nodig heeft om deze stijging in de kosten op te vangen.



Afschaffen hondenbelasting

Het afschaffen van de hondenbelasting is weer actueel. Vorige week donderdag debatteerde de Tweede Kamer daarover en ’s avonds kwam het even aan de orde in de Katwijkse raadscommissie over de financiën voor volgend jaar.


Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt af te willen van die ‘oneerlijke' belasting. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft beloofd daarover in gesprek te gaan met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om de gevolgen van een mogelijke afschaffing in kaart te brengen.‘

'Dat zien wij met belangstelling tegemoet’, reageerde wethouder Adger van Helden vorige week donderdag in de Katwijkse commissie.

Ook in Katwijk komt het onderwerp ‘afschaffen hondenbelasting' met enige regelmaat aan de orde.


Onder meer door fervent voorstander daarvan: GemeenteBelangen.


‘Niet alle hondeneigenaren betalen, dus is het een oneerlijke belasting', staat in de Algemene Beschouwingen van die partij van vorig jaar.