Vrijwilligster Willemeike Koster met het certificaat. | Foto: pr.
Vrijwilligster Willemeike Koster met het certificaat. | Foto: pr. Foto: pr

Voedselbank Katwijk opnieuw erkend voor voedselveiligheid

Voedselbank Katwijk heeft een voedselveiligheidscertificaat van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook dit jaar is dit weer bevestigd en erkend met de hoogst haalbare score. Het is van het grootste belang de voedselveiligheidsketen sluitend te houden. Klanten van de Voedselbank moeten er namelijk op kunnen vertrouwen dat de boodschappen die ze krijgen veilig zijn.


‘We stellen alles in het werk om ervoor te zorgen dat onze klanten goed en veilig voedsel krijgen. Daar worden we ook jaarlijks onaangekondigd op gecontroleerd. Ik ben trots op onze vrijwilligers die alles in het werk stellen om het hoge kwaliteitsniveau keer op keer in stand te houden’, aldus voorzitter Aafke van Rhijn van Voedselbank Katwijk.


Maatregelen

Om de kwaliteit en veiligheid van het voedsel in stand te houden zijn er in de voedselbank regels en protocollen. De vrijwilligers controleren al het voedsel dat binnenkomt, dat vervolgens in professionele koel- en vriesopslag of opslag wordt bewaard. De temperaturen en doorlooptijden worden gecontroleerd en opgeslagen. Het gebouw is schoon. De voedselbank heeft een uitgewerkt schoonmaakplan dat wekelijks wordt uitgevoerd en afgetekend. Opgeleide vrijwilligers houden toezicht op de voedselveiligheid.


NVWA

De NVWA heeft speciaal voor de voedselbanken in Nederland een document opgesteld met richtlijnen waaraan men moet voldoen om veilig met voedsel te kunnen en mogen werken.

Voedselbanken werken met een Handboek Voedselveiligheid. In dit handboek staat beschreven wat een voedselbank moet doen en laten om er zeker van te zijn dat er aantoonbaar voedsel veilig gewerkt wordt.


Een onafhankelijk inspectiebedrijf op het gebied van voedselveiligheid, heeft de afgelopen jaren Voedselbank Katwijk geïnspecteerd.



Ontwikkeling van kinderen en vragen die ouders erbij hebben

CJG-podcastserie ‘Is dit normaal?’

Opvoedhulp in een nieuw jasje: sinds begin dit jaar zijn er diverse podcasts te vinden op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin en Spotify.

In de podcast-serie ‘Is dit normaal? De ontwikkeling van kinderen en vragen die ouders erbij hebben’ praten professionals en ouders over verschillende opvoedthema’s.


Van driftbuien bij peuters tot pubergedrag, ouders vertellen openhartig hun verhaal met vaak herkenbare situaties.

Het idee achter de podcast is om vervelende of lastige situaties te normaliseren. Vaak denk je als ouder dat je de enige bent die tegen deze specifieke uitdagingen aan loopt, maar dat is lang niet altijd zo. Dit zijn meestal fases die (vanzelf) weer overgaan.


Wetende dat je als ouder niet de enige bent, en het gedrag van je kind daarnaast hartstikke normaal is, helpt vaak al. Met aanvullende tips en adviezen van professionals krijgen je daarnaast handvatten om met de situatie om te gaan.


Luister naar de gratis podcastserie via www.cjghm.nl (klik op Katwijk) of op Spotify.