Afbeelding
Foto: pr

Verleidingen in de supermarkt

Hoe vaak word jij verleid tot lekker eten? Denk eens aan al die verjaardagen van je collega’s? Komen ze weer met zelfgemaakte cheesecake! Of die verjaardag bij je tante in de achtertuin, waar de schaal met bittergarnituur maar langs blijft komen en de borrelnootjes op tafel je aanstaren? Of wanneer we gezellig op het terras in het zonnetje zitten en die appeltaart op de menukaart wel smakelijk klinkt.

Dit zijn – als het goed is – geen dagelijkse verleidingen. Maar wat dacht je van de verleiding in de supermarkt? De supermarkt binnenstappen is iets wat de meeste van ons meer dan eens per week doen. Ik denk dat iedereen wel eens verleidingen tegenkomt in de supermarkt.

Is het je wel eens opgevallen hoe slim de supermarkten zijn? Van het laten proeven van de nieuwste producten, de geur van versgebakken zoete broodjes, tot de kassakoopjes naast de kassa. Alles om haar klanten te verleiden tot het kopen (en eten) van extraatjes, die je eigenlijk in eerste instantie niet van plan was te kopen.

Ik hoor het ook vaak op mijn spreekuur: iemand gaat uit het werk een boodschap halen voor het avondeten en koopt dan veel meer dan gepland. Die croissantjes zien er nu opeens wel erg smakelijk uit zo op de lege maag na een drukke werkdag! Ook de middelbare scholier, die met de rest van zijn klas in de pauze naar de Dirk gaat en die, samen met zijn vrienden weer naar buiten komt met frikadelbroodjes, donuts, koeken, zakken snoep en noem het maar op. Ook zij worden verleid. En ja, hoe moeilijk is het als iedereen iets koopt en jij moet als enige met je bammetje kaas de pauze doorkomen...


Hoe kunnen we deze verleidingen nou het beste weerstaan, of in iedereen geval proberen te weerstaan? Ik zet wat tips op een rijtje:

- Ga niet met lekkere trek of bijvoorbeeld vlak voor de lunch boodschappen doen. Als we op een lege maag boodschappen doen, zien alle verleidingen er ineens nog beter uit!

- Maak geen gebruik van de gratis proefhapjes die de supermarkten wel eens aanbieden. Ten eerste scheelt het een onnodig tussendoortje, daarnaast hoef je je niet schuldig te voelen dat je het product niet koopt!

- Probeer bij een zelfscankassa af te rekenen. Hier liggen vaak niet de snacks en chocoladerepen die je soms wel eens aankijken als je in de rij staat te wachten.

- Sla de ‘verleidelijke’ schappen over of probeer deze te ontwijken.

Ga je voor de wekelijkse boodschappen?

- Probeer wat minder vaak boodschappen te doen. Doe je nu elke dag boodschappen? Dan is de kans groter dat je vaker ook producten koopt die eigenlijk niet op je lijstje stonden.

- Plan een paar dagen vooruit wat je als avondeten wilt eten.

- Maak voorafgaand een boodschappenlijstje of een notitie in je mobiel.

Een bezoek aan de supermarkt in je pauze of tussenuur met klasgenoten?

- Kies eens voor een gezond alternatief; zakje geschrapt worteltjes, een lekker knapperig volkoren bolletje, een bakje vers fruit?

- Laat je pinpas thuis!

Hoe ga jij met verleidingen tot lekker eten om? Heb je hulp nodig bij het weerstaan van verleidingen? Neem gerust contact op met een diëtist.