Herbert van Elteren bij zijn school. | Foto: Piet van Kampen
Herbert van Elteren bij zijn school. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Directeur Herbert van Elteren werkt er met veel plezier

Basisschool De Horizon, de basis voor de toekomst

De school ligt enigszins verborgen in het Rijndorp. Wat niet wegneemt dat ieder jaar weer veel leerlingen uit Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg er de weg naar toe weten te vinden. Op weg naar de toekomst met als basis goed en verzorgd onderwijs. Klassikaal en ICT-ondersteund en waar nodig individueel op maat om aan elke leerling de juiste zorg en aandacht te besteden. RKBS de Horizon: ‘De beste basis voor ieder kind’.


Door Piet van Kampen

Herbert van Elteren (56) is sinds drie jaar directeur van de – zoals hij het noemt - voor iedereen toegankelijke school. Geen man die boven alles staat, maar juist samen met ouders, leerlingen, ouderraad en vooral een goed en gezellig team het beste uit iedereen wil halen.


Ook hecht hij veel waarde aan de onderlinge contacten met directeuren van de andere scholen binnen Katwijk en van de stichting Sophia Scholen in de Duin- en Bollenstreek. Hij straalt passie en gedrevenheid uit als hij de sterke kanten van de school toelicht. De school waar hij vanuit Leiderdorp elke schooldag met plezier naar toe gaat.


Pareltje

Op de Rooms Katholieke school, die dus voor iedereen toegankelijk is, wordt er vanuit een christelijke achtergrond onderwijs gegeven. ‘Hiermee willen wij ons toch onderscheiden’, licht de directeur toe. ‘Ik zorg samen met mijn team voor de juiste sfeer, want dat is de basis van goed onderwijs. Veel lezen is belangrijk voor de ontwikkeling. Bewegen ook. Daarom zijn er tijdens de middagpauzes binnen het continue-rooster ook sport en spelmomenten, die worden begeleid door instructeurs’, vervolgt Van Elteren.


Naast de school is er een lommerrijk gedeelte waar kinderen activiteiten doen, bewegen en ook gezamenlijk lezen en leren. Het Buitelbos. ‘Het is het pareltje van de school’, vertelt hij trots.

Digitaal juist in coronatijd

Elke school heeft de pijn van de lockdowns ervaren. Ook De Horizon. Aan de horizon schijnt het licht en ook op deze school is er creatief op ingesprongen. ‘Het was een uitdaging en ook heftig voor de ouders. Wij hebben ons keurig aan de regels gehouden en gelukkig zijn er bij ons geen besmettingen op school opgelopen. Ook werd er digitaal onderwijs gegeven en de toch opgelopen beperkte achterstanden bij leerlingen zullen wij het komende jaar zeker gaan nivelleren’, klinkt de directeur vol zelfvertrouwen.


Digitaal onderwijs heeft dus juist in de afgelopen periode prima gefunctioneerd. Het is niet meer weg te denken en ook Van Elteren en zijn gedreven team volgen de ontwikkelingen op de voet. De Horizon staat hoog aangeschreven. ‘Leerkrachten willen er heel graag werken en daarom is er ook weinig verloop’, klinkt het met gepaste trots uit de mond van de man die er met veel plezier werkt.