GGD-medewerkers op de vaccinatielocatie Haaglanden laten zich de Hollandse Nieuwe goed smaken. | Foto: pr
GGD-medewerkers op de vaccinatielocatie Haaglanden laten zich de Hollandse Nieuwe goed smaken. | Foto: pr Foto: pr

Eerste vaatje voor vaccinatiemedewerkers GGD

Hollandse Nieuwe weer 'vet en mals'

'We starten met vette, malse haring.' Dat zei Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau afgelopen dinsdag bij de presentatie van de Hollandse Nieuwe. ‘Het is elk jaar weer een spannende wedloop voor de haringvissers en Nederlandse haringgroothandelaren om tijdig de vangst van goede kwaliteit aan land te krijgen, te kopen en verwerken en op tijd alle vishandels in Nederland te beleveren. Men blijft immers afhankelijk van de natuur die moet meewerken voor de kwaliteit en het blijft een kwestie van wilde jacht.'

De maatjesharing die tot Hollandse Nieuwe wordt verwerkt, komt deze weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. Het is vervolgens de uitdaging om met man en macht voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben voor de eerste verkoopdag woensdag 16 juni. Het overgrote deel van de vangst 2021 wordt overigens de komende weken tot ongeveer half juli aangevoerd.

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe werd dinsdagmiddag aangeboden aan de voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR Nederland als blijk van waardering namens alle Nederlanders, die in de gelegenheid zijn gesteld een vaccinatie tegen het coronavirus te ontvangen.

Bij de vaccinatielocatie Haaglanden werd met het aanbieden van Hollandse Nieuwe aan de vaccinatiemedewerkers de start van het nieuwe haringseizoen ingeluid. Sinds gisteren is de Hollandse Nieuwe in het hele land verkrijgbaar.

Het uitdelen van de Hollandse Nieuwe aan vaccinatiemedewerkers verving dit jaar de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. 'Een traditionele veiling kon voor de tweede maal op rij vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan', aldus Leewis.

Haringdeskundige Peter Koelewijn gaf als eerste een oordeel over de haring. Het is volgens hem opnieuw gezonde, romige en vette haring, waarna het vaatje werd overhandigd aan Rouvoet.

‘Met trots neem ik graag het eerste vaatje haring in ontvangst namens alle medewerkers die in deze periode bij de GGD'en een onmisbare bijdrage leveren in de bestrijding van dit virus. Een mooie en bijzondere erkenning voor ons werk.'