De Opleidingsschool met links de gymzaal. | Foto: RD
De Opleidingsschool met links de gymzaal. | Foto: RD Foto: RD

Schoolbestuur komt met compromis

Sloop Opleidingsschool met behoud karakteristieke voorgevel

Stichting Prohles, het schoolbestuur van de Christelijke Opleidingsschool in Katwijk aan zee, is boos op de gemeentelijke Erfgoedcommissie. Die commissie pleit er namelijk voor de Opleidingsschool te behouden en vindt dat er voldoende mogelijkheden zijn voor aanpassingen. Prohles is het daar niet mee eens en vindt de opstelling van de commissie ‘onacceptabel’. Om schot in de zaak te krijgen, stelt Prohles in arren moede een compromis voor: sloop met behoud van de voorgevel.


De Opleidingsschool is al ruim tien jaar onderwerp van overleg en discussie. Het schoolbestuur wil het pand slopen en vervangen voor nieuwbouw. Aanpassingen van het karakteristieke gebouw aan de Parklaan zijn volgens het schoolbestuur niet mogelijk. ‘Het huidige gebouw voldoet niet aan de huidige eisen van een frisse school, en juist in deze coronatijd wreekt zich de traditionele bouwaard’, aldus directeur-bestuurder Rindert Venema van Prohles in zijn brief aan de gemeenteraad.


Het Cuypersgenootschap en enkele inwoners hebben bezwaar tegen de door het schoolbestuur voorgestelde sloop en pleiten ervoor het gebouw te behouden als toonbeeld van naoorlogse bouw en aan te wijzen als gemeentelijk monument. Een procedure waar Prohles in het verleden ernstig bezwaar tegen heeft gemaakt.


Haalbaarheidsonderzoek

Het Katwijkse gemeentebestuur besloot vorig jaar om een haalbaarheidsonderzoek te laten instellen naar de toekomst van het schoolgebouw, waarin verschillende scenario’s worden onderzocht, waaronder behoud van de school, gedeeltelijke sloop met behoud van de karakteristieke voorgevel, en volledige sloop en nieuwbouw. Vooraf is met alle partijen (gemeente, Erfgoedcommissie en Prohles) afgesproken, dat de uitkomst van dat onderzoek richtinggevend voor besluitvorming zou zijn.


Dat onderzoek is inmiddels klaar en volgens Venema blijkt ‘ondubbelzinnig dat sloop en nieuwbouw (scenario 1) de hoogste score heeft’. Dat de Erfgoedcommissie nu een ander standpunt inneemt, vindt hij ‘onacceptabel’. Die commissie gaat namelijk wel akkoord met sloop van de gymzaal, omdat deze niet meer voldoet aan de huidige eisen, maar adviseert ‘instandhouding van het hoofdgebouw, vanwege de monumentale waarde van trappenhuis en hallenstructuur’.


Inconsistent

Het schoolbestuur en de Raad van Toezicht vinden dat de Erfgoedcommissie ‘niet de bevoegdheid heeft om een akkoord op een bepaald scenario te geven’. Het bestuur en de raad verwijten de Erfgoedcommissie verder ‘inconsistente redenering’. Bij de gymzaal zijn de hoge cultuurhistorische waarde ondergeschikt aan de huidige vereisten, terwijl dat voor de school zelf niet geldt, aldus de schoolbestuurder.


Daarnaast stellen zij, dat het wel meevalt met die vermeende monumentale waarde van het trappenhuis. ‘De school is geen openbaar gebouw. De geschiedenis (trappenhuis en hallenstructuur) is niet zichtbaar of toegankelijk voor de Katwijkse samenleving. Alleen leerlingen, hun ouders, de medewerkers en genodigden hebben toegang tot het gebouw. De gebruikers worden dus geconfronteerd met een slechte onderwijskundige accommodatie en de belangrijk gevonden monumentale elementen zijn niet toegankelijk voor de inwoners van Katwijk. Welk belang wordt er dan gediend?’


Sloop met behoud

Renovatie is voor het schoolbestuur en raad ‘onbespreekbaar’. Daarom komen die, in overleg met de gemeente, met een compromis, zoals die ook in het haalbaarheidsonderzoek wordt vermeld (scenario 4b): sloop met behoud van de huidige voorgevel, met de mogelijkheid om aansluitingen aan het gebouw te maken.

Daarmee blijft volgens het schoolbestuur het historische karakter aan de buitenzijden bewaard en kan ook het belang van het onderwijs worden gediend.


Het schoolbestuur doet in zijn brief een nadrukkelijke oproep aan de politiek om steun te geven aan dat compromis. ‘Gezien de lange doorlooptijd van dit proces verwacht de stichting ook snelle besluitvorming en een spoedige start van het (ver) nieuwbouwproject.’



Zorgen over windmolens bij Valkenburgse Meer

Er zijn ernstige zorgen over de mogelijke komst van windmolens bij het Valkenburgse Meer. Dat bleek tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad over de Regionale Energie Strategie (RES). In de RES staat op hoofdlijnen hoe de regio minder CO2 kan uitstoten.

De komst van windmolens bij het Valkenburgse meer lijkt een zekerheid. Het Rijk heeft met de provincie afgesproken dat er op die plek windmolens moeten komen. De gemeente Katwijk heeft daarop gezegd, ‘Laat het ons maar doen, dan kunnen we in overleg met de inwoners’, zei wethouder Jacco Knape in de gemeenteraadvergadering over de RES.

Een aantal inwoners van de aangrenzende Leidse wijk Stevenshof maakt zich ernstig zorgen. ‘De nieuwe wijk Valkenhorst moet energieneutraal worden; dat kan alleen met windmolens bij het Valkenburgse Meer. Er staan maar liefst 600 woningen binnen 300 tot 500 meter afstand van de beoogde locaties. De geluidsoverlast komt bovenop het lawaai van Rijksweg A44 en de toekomstige RijnlandRoute. Die combinatie kan tot gezondheidsschade leiden en de woonkwaliteit neemt af', aldus Gerard Kwakkenbos die namens de bewonersorganisatie in de Stevenshof hun zorgen over de beoogde windmolens kenbaar maakte.