Kerkenvisie moet duidelijkheid geven over toekomst kerken

Herbestemming van een kerkgebouw is meestal een complexe opgave. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken toen het kerkbestuur van de Maranathakerk in Rijnburg kenbaar maakte die te gaan verkopen. Kerken zijn vaak karakteristieke gebouwen in het dorp met een centrale en gezichtsbepalende ligging. Herbestemming is daarom van grote invloed op de leefomgeving. Gemeente Katwijk wil met een zogenoemde ‘Kerkenvisie’ een duurzaam toekomstperspectief ontwikkelen voor de kerkgebouwen in haar gemeente.


Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg tellen zo’n 25 kerkgebouwen (kapellen niet meegerekend), waarvan er vier Rijksmonument zijn en zes gemeentelijk monument.

Drie kerken hebben de afgelopen jaren een andere functie gekregen en voor één kerkgebouw loopt de herbestemmingsprocedure nog.

De Bethelkerk in Rijnsburg is in 2016 gesloopt en de gemeente voert met één kerk gesprekken over de toekomst, meldt het de gemeente in haar Plan van Aanpak Kerkenvisie.


Religieus erfgoed

De toekomst van de Katwijkse kerkgebouwen baart ook de lokale politiek zorgen.

In de raadsvergadering van 7 november 2019 werd een motie aangenomen, waarin partijen aangeven dat zij het van groot belang vinden dat er naar de toekomst van de kerkgebouwen in de gemeente wordt gekeken. Onder andere om de lokale cultuur, tradities en identiteit van de dorpskernen te behouden en het erfgoed te bewaken, in het bijzonder religieus erfgoed.


Die partijen hebben uitgesproken dat ongewenste leegstand en soms zelfs sloop van waardevolle kerkgebouwen voorkomen moet worden.


De politiek heeft verder aangedrongen op een proactieve rol van de gemeente om een overzicht te maken van alle bestaande kerken, de staat van onderhoud, de cultuurhistorische waarde, het huidige gebruik en de toekomstmogelijkheden.


50.000 euro

Het college van burgemeester en wethouders geeft nu gehoor aan die wens en neemt een extern bureau in de arm om een ‘kerkenvisie’ te laten opstellen. Het heeft daarvoor 50 duizend euro gekregen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).


Botsing drie voertuigen

Vorige week woensdagavond rond 18.25 uur heeft een ongeval plaatsgevonden aan de Noordwijkerweg - N449 in Rijnsburg.


Drie voertuigen, waaronder een bestelbus, kwamen met elkaar in botsing. Over de oorzaak daarvan is niets bekend.

Bij het ongeval raakte een persoon ernstig gewond en werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.


Het wegdek lag bezaaid met brokstukken.

Er werd een berger ingeschakeld om de auto’s te verwijderen.