Zelfspot

Z

elfspot. Vind ik een mooie eigenschap. Mensen met zelfspot kunnen geen echt slechte mensen zijn, denk ik.


Dictators hebben geen zelfspot. Want als ze een grapje over zichzelf zouden maken, zouden ze zichzelf ogenblikkelijk uit een vliegtuig moeten halen en oppakken, of zichzelf moeten vergiftigen met een nauwelijks traceerbaar gif, of zichzelf rechtstreeks naar een strafkamp moeten sturen.

In onze gemeenteraad hebben we gelukkig raadsleden die beschikken over zelfspot. Zelfs een soms opgewonden standje als Jaap Haasnoot van KiesKatwijk kan grapjes maken ten koste van zichzelf.
Daarom kom ik even terug op de vorige cursief waarin stond, dat Haasnoot bozig teleurgesteld een digitale vergadering verliet.

Vorige week donderdag was hij weer gewoon bij een raadscommissie aanwezig om daar luid zijn ongenoegen kenbaar te maken over iets.

Sonny Spek van DURF begon Haasnoot een beetje te jennen. ‘Dat u nou wegloopt uit een vergadering en niet mee stemt.’ Waarop Haasnoot reageerde met ‘flauw, flauw, flauw’. Spek: ‘Ja, ik dacht, misschien loopt hij nog weg.’

Haasnoot kwam bij het volgende agendapunt er zelf op terug. ‘Ja, ik zeg het maar. Dan heb ik dat gehad en kan ik altijd nog even kwaad weglopen.’

Dat is zelfspot. Heerlijk.


Ik heb zo het gevoel dat wethouder Rien Nagtegaal binnenkort ook wel een portie zelfspot kan gebruiken. Vanwege het dossier Renovatie Julianabrug. Hoewel volgens mij de gehele raad vorig jaar akkoord is gegaan met die renovatie, ontstond bij de start van de renovatie een storm van kritiek vanwege de verkeersomleidingen. Dat werd toen teruggedraaid.

Nu lijkt er weer een kritiekstorm op te steken. Waar voorheen zowel aan de west- als aan de oostkant van de brug een voet- en fietspad was, is er bij de renovatie voor gekozen om geen fietspad meer aan te leggen aan de westkant. Aan de oostkant is een prachtig dubbel fietspad gemaakt met daarnaast een groenstrook en daarnaast een voetpad.

Juist vanwege die groenstrook was er aan de westkant geen plek meer voor fietspad. Meer groen voor bijtjes en vlinders. Meer groen voor ons als inwoners.

Het is een zeer nobel streven, maar de wethouder heeft geen rekening gehouden met weer een andere menselijke eigenschap: gemakzucht. Waarom oversteken, als je de kortste weg kunt nemen? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Waarom je storen aan een verbodsbord? Er wordt toch niet gecontroleerd.

En dus worden voetgangers aan de westkant met grote regelmaat opgeschrikt door fietsers.
En dus kan de wethouder verkeer daar de nodige vragen en boze reacties over verwachten. Want die huidige situatie had men natuurlijk kunnen voorzien.

In zo’n geval kan een beetje zelfspot beslist geen kwaad. De wethouder kan alvast gaan oefenen in zelfspot. Daarmee kun je boze mensen milder stemmen, de lachers op je hand krijgen en het probleem minder ernstig laten lijken.


criticaster@katwijkschepost.nl