Koos Ouwehand spreekt een fietsster aan die over het voetpad rijdt. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Koos Ouwehand spreekt een fietsster aan die over het voetpad rijdt. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Fietsers en brommers blijven er rijden

Westelijk voetpad nieuwe Julianabrug gevaarlijk

‘Welke idioot heeft dit bedacht?’, vraagt een bewoner van Cleijn Duijn zich hardop af. Hij zegt al meerdere keren bijna aangereden te zijn door fietsers en af en toe zelfs een scooter of brommer op het westelijke voetpad langs de Koningin Julianalaan en over de nieuwe Koningin Julianabrug. De bewoner doet graag wandelend boodschappen op het Hoornesplein, maar de situatie is er niet veiliger op geworden. ’Wie dit op het gemeentehuis heeft bedacht, moeten ze gelijk de laan uitsturen’, foetert hij.


Bij het ontwerp voor de vernieuwde Kon. Julianabrug is er voor gekozen om geen fietspad meer te realiseren aan de westkant van de brug. In de oude situatie werd dat fietspad veelvuldig gebruikt door met name fietsers, die vanaf de Industrieweg tegen de richting in naar het Hoornesplein toe reden. Hoewel daar af en toe op werd gehandhaafd, bleek dat hardnekkige probleem niet te voorkomen.


In de nieuwe situatie is voor fietsers en brommers/scooters aan de oostkant van de weg en brug een breed tweerichtingenfietspad aangebracht, dat bovendien aansluit op het nieuwe fietspad langs de Biltlaan-Noord en zo een doorgaande route vormt.


Ook moest er ruimte komen voor de nieuwe ‘ecologische verbinding voor vlinders, bijen en andere grondgebonden dieren tussen de beide oevers aan de oostkant van de brug, waardoor er geen ruimte meer was voor het westelijke fietspad.


Veiligheid in geding

De Cleijn Duinbewoner is niet de enige met commentaar op de nieuwe situatie. Koos Ouwehand is heel slechtziend, maar weet zich met zijn blindenstok nog altijd goed te redden. Hij woont in het Witte Hek en maakt meerdere keren per week de oversteek via het trottoir aan de westkant van de Julianabrug om boodschappen te doen op het winkelplein in de Hoornes.

Ook hij ervaart meerdere keren per week als voetganger bijna-aanrijdingen en aanrijdingen. ‘Ik ben nog niet omver gereden, maar het scheelt niet veel. Het is een smal voetpad en als fietsers me passeren raken ze me aan met bijvoorbeeld hun fietstassen. Ik schrik daar enorm van, want ik zie het niet aankomen.’ En als hij daar wat van zegt, krijgt hij ook nog allerlei nare opmerkingen op de koop toe.


Ouwehand vindt dat door het ontbreken van een fietspad aan de westkant de veiligheid van de voetganger in geding komt en zeker die van mensen met een visuele beperking. Het ontbreken van een hek tussen het voetpad en de weg vindt hij bovendien levensgevaarlijk. Hij kan zich de situatie voorstellen dat hij uit schrik een fietser wegduwt, waardoor die meteen op de weg komt. ‘Je moet je toch niet voorstellen wat er dan gebeurd.’


Vragen VVD

VVD Katwijk heeft ook zijn zorgen geuit over de veiligheid van het voetpad. VVD-raadslid Bastiaan Zuyderduyn heeft daarover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Hij vraagt of de zorgen bekend zijn bij het college en of er in de planvorming rekening is gehouden met een barrière tussen het pad en de weg. Zo niet, dan wenst de VVD dat er alsnog een barrière in de vorm van bijvoorbeeld een hek wordt geplaatst. Zuijderduijn: ‘Met name voor de veiligheid van jongere kinderen wordt gevreesd, omdat zij zich niet altijd bewust zijn van de gevaren op de weg’.



CDA: Katwijk moet geen ‘Center Parcs aan Zee' worden

Ingezonden n CDA

Overweldigend veel reacties ontving het CDA na het spoeddebat waarin fractievoorzitter Barend Tensen toeristisch verhuur van gewone woningen aan de kaak stelde. Niet alleen over het onttrekken van woningen aan de woningmarkt (bv. voor starters), maar ook over overlast.

Het is hier toch geen ‘Center Parcs aan Zee’? liet een gedupeerde in Katwijk aan Zee zich ontvallen. Tensen en vicefractievoorzitter Irene van der Plas gingen op pad en spraken met bezorgde inwoners van onder meer de Tramstraat en de Te Brittenstraat, nabij de Boulevard. Zij vertelden over de overlast van vakantiegangers die vaak tot diep in de nacht een feestje bouwen terwijl ‘vaste’ buurtbewoners ‘s ochtends vroeg gewoon weer aan het werk moeten. Vaak is het onduidelijk voor buurtbewoners waar ze terecht kunnen voor hulp bij klachten.


Sociale samenhang

Zij lieten ook weten hoe de buurt aan het veranderen is. Steeds meer B&B’s ontstaan in gewone huizen en de veiligheid in de buurt gaat enorm achteruit. Bijvoorbeeld door snel rijdende auto’s waardoor kinderen die oversteken, in een normaal kinderrijke buurt, gevaar lopen. Irene van der Plas: ‘Het gaat niet alleen om het feit dat jongeren geen woning kunnen krijgen, maar ook om de sociale samenhang die verdwijnt in de buurten. Mensen ervaren dit echt als een verlies.’


Tensen: ‘Met een beetje ondernemingszin is niets mis, maar dit gaat te ver. Deze ontwikkelingen hebben een schadelijk effect op de woningmarkt én op de directe leefomgeving van mensen, dat is wel duidelijk.' Het CDA denkt aan enkele spelregels, zoals in Noordwijk het geval is. Daar geldt voor hoofdverblijven permanente bewoning, inschrijving bij het BRP (Basisregistratie Personen) en maximaal 30 dagen vakantieverhuur per kalenderjaar.


Op verzoek van het CDA spreekt de gemeenteraad begin juli over dit groeiende probleem. Voor reacties:

fractie@cdakatwijk.nl