Fietssloten

Als je maar ver genoeg achter loopt, loop je vanzelf een keer voorop. Die levenswijsheid schoot mij te binnen toen mijn oog viel op een waarschuwingsbord voor fietsers. Zij moesten vooral een tweede slot aanschaffen, om het fietsendieven in Katwijk niet al te gemakkelijk te maken, zulks was de strekking.

Waarom de goedbedoelde oproep nu pas mijn aandacht trok en niet een maand of negen eerder kan ik niet verklaren. Waarschijnlijk heb ik de extra bedenktijd benut om van dat tweede fietsslot eindelijk eens wat te vinden. Mijn mening is, net als over gebarricadeerde koopwoningen: hoe asociaal! Op deze wijze bederft de braverik de markt, want als hij zijn fiets of huis dubbel beveiligt gaat de dief doodleuk op bezoek bij minder doortastende buren.

Natuurlijk, als je zo doorredeneert zou je helemaal moeten afzien van welke sloten dan ook. Niet alleen zou het gilde dan vrij spel hebben, maar ook zou de complete slotenmakersbranche wel kunnen opdoeken. Dat wil ik voor geen goud op mijn geweten hebben.

Worden wij niet allemaal wat te bezitterig?

Maar zeg nou eerlijk: worden wij allemaal niet wat te bezitterig? Moeten we ons hele hebben en houwen wel aan de kettingen leggen en vervolgens constateren dat een beetje boef altijd weer een manier vindt om één, twee of misschien wel drie fietssloten te ontgrendelen?

Hoe het dan wel zou moeten, wilt u misschien van mij weten? Vooropgesteld: ook ik heb de wijsheid niet in pacht. Maar omdat ik stam uit het tijdperk van het ooit jammerlijk mislukte wittefietsenplan in Amsterdam, gaat mijn sympathie nog steeds uit naar zo’n vorm van gratis vervoer. Je pakt een slotloze standaardfiets op plaats A, stalt die op plaats B en je kunt fietsen wat je je wilt, de hele dag door.

Voorlopig moet ik het echter doen met een prijzige privéfiets. Op een zonnige voorjaarsavond had ik mijn gekoesterde zwartrode mountainbike met slechts één fietsslot langs de Cantineweg geparkeerd, om met de benenwagen door de duinen te kunnen struinen. Gaandeweg bekroop mij het ongemakkelijke gevoel dat zelfs dat ene fietsslot er wel eens nutteloos bij zou kunnen bungelen. Bij terugkeer in de fietsenstalling bleek dat voorgevoel juist. Mijn kettingslot hing er nog, hulpeloos weliswaar maar gelukkig in gezelschap van mijn onbeschermde fiets. Heel soms krijgt een waargebeurd verhaal een happy slot.

Tim Timmert