Katwijk blij met extra geld voor jeugdzorg

Wethouder Corien van Starkenburg is blij met het feit dat er miljoenen extra naar de jeugdzorg gaan. Het demissionaire kabinet trekt voor volgend jaar ruim 1,3 miljard euro extra uit. ‘De verwachting is dat we miljoenen extra krijgen van het Rijk. Dat zal voor onze gemeente voldoende zijn om de klappen op te vangen.’


Het geld gaat naar de gemeenten in ons land. Zij zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Het bedrag komt bovenop de 300 miljoen die al was toegezegd, zegt staatssecretaris Blokhuis tegen de NOS. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had een arbitragezaak tegen het Rijk aangespannen, omdat gemeenten het niet redden met de huidige budgetten. Een commissie van wijzen stelde de gemeenten vorige week in het gelijk en concludeerde dat er de komende jaren miljarden bij moeten.


Het Rijk komt nu eenmalig met 1,3 miljard euro. Prima voor één jaar, maar het is geen structurele oplossing.

Ralf Boland van D66 vroeg zich in de vergadering over de jaarstukken af of de gemeente genoeg rekening houdt met uitgestelde zorg dat op de gemeente af kan komen.

De wethouder stelt dat de verwachte middelen vanuit het Rijk voldoende zijn.



Opbrengst Wandelen voor Water

De opbrengst van de jaarlijkse actie Wandelen voor Water van ZOA-werkgroep Katwijk, die op woensdag 19 mei werd gehouden, heeft uiteindelijk 7.508,87 euro opgebracht.


‘Alle Kanjer-kinderen die meededen : nogmaals geweldig bedankt', laat de ZOA-werkgroep weten. ‘Evenals de leerkrachten en sponsors. Het was weer een bijzondere gezellige actieve ochtend op 19 mei.'


Het geld wordt besteed aan een project van ZOA in Colombia om vluchtelingenkinderen uit Venezuela schoon drinkwater te geven en sanitaire voorzieningen.